Pivnica Cajkov


Marek Uhnák is een diep gepassioneerde man die zijn focus legt op wijnbouw als een levensstijl, waar cultuur en geschiedenis primordiaal zijn. Pivnica Cajkov (wordt uitgesproken als Pivnicha Chaiko) is een klein wijndomein die behoort tot een eeuwenoude familie traditie. Volgens hun privé archief dateert deze vanaf 1666, een brief met de zegel van het aartsbisdom Esztergom bewijst dit. Het is een brief waarin toelating wordt gegeven aan de familie om te handelen in landbouwproducten, waaronder wijnen. Het is zijn overgrootvader die besloot om zijn kinderen naar de wijnbouwschool te sturen om er deftige wijnen te leren maken.

Marek heeft twee uiterst extreme kanten. Enerzijds is hij de sympathieke "bon vivant" die iedereens vriend wordt op elk event. Anderzijds iemand die met vele lokale landbouwers ruzie durft te maken. Ruzie die hij niet per se zoekt, maar wel uitlokt. U moet zich inbeelden dat de regio zwaar getroffen en gestructureerd geweest is door het communisme. Het was (en is nog een beetje), de bedoeling dat iedereen hetzelfde doet. Landbouwers werden opgevoed om zoveel mogelijk rendement uit hun bodems te halen. Maar dat ziet Marek niet zitten, en eerlijk gezegd zien de lokale druiven dat ook niet zitten. Druiven zoals de Pesecka Léanka waren graag gezien tijdens het communisme, grote rendementen, aromatisch, goede zuren. Samengevat: ideaal voor een degelijke wijn te maken voor massaproductie. Maar deze druif, die letterlijk "de Princes der druiven" betekent, is een druif die zich niet  graag laat temmen. Ze is resistent tegen koude winters en warme zomers, zoals het Slovaaks continentaal klimaat, maar de druiven zijn laat rijp, trossen zijn compact en hebben zeer dunne schil wat hen kwetsbaar maakt voor botrytis. Ook kunnen de stammen snel rotten of zelf uitdorgen. De Princes is dus een echte diva als je er een unieke wijn van wilt maken. Dit is ook de missie van Marek, kleine druivenklusters, optimale rijpheid en in de kelder alles spontaan laten gebeuren. Terwijl vele hem in de regio uitlachten, heeft Marek zijn rug nu gekeerd en zijn middelvinger opgestoken. Op een paar jaar tijd is Pivnica Cajkov een van de must-have wijnen uit Slovakije en kent ondertussen een belangrijke internationale erkenning. Op elke fles deelt Marek een stukje geschiedenis die zijn richting hebben bepaald. Wil je meer te weten komen, dan nodigen we jullie uit om zijn wijnen te proeven.

Pivnica Cajkov - Red Gull 2020 - Rosé - Cabernet Sauvignon, Pesecká leánka

Voorlopig is deze wijn onstabiel en werd het uit de handel genomen. De tweede gisting heeft inmiddels 9 bar bereikt. We houden een paar flessen voor ons als we vuurwerk nodig hebben :)

15,30€ Excl. BTW: 12,64€

Pivnica Cajkov - Pesecka Leanka - Princess 2020

Een wijn met een stuk geschiedenis, recht voor de raap, no-nonsense.

15,50€ Excl. BTW: 12,81€

Pivnica Cajkov - Devin 2018 - Volcanic

Een expressief,aromatisch en pittige wijn.

17,90€ Excl. BTW: 14,79€

Pivnica Cajkov - Pesecka Leanka - Rustical 2020

Een wijn met een stuk geschiedenis, recht voor de raap, no-nonsense.

18,30€ Excl. BTW: 15,12€

Pivnica Cajkov - Pinot Gris 2019

Een wijn met lava-achtige kleur en hoge mineraliteit.

18,30€ Excl. BTW: 15,12€

Pivnica Cajkov - Vulcanica petnat - Pesecká leánka 2019 - Pinot Gris 2018

Voor wie eens een origineel bubbel wilt schenken. Een niet alledaagse smaak, toch een allemansvriend en een goede vriend voor uw kazen en charcuterie schotels.

18,30€ Excl. BTW: 15,12€

Pivnica Cajkov - Godfather Pinot Gris

19,00€ Excl. BTW: 15,70€

Pivnica Cajkov - Empress Frankovka Modra 2018

21,50€ Excl. BTW: 17,77€

Pivnica Cajkov - Pesecka Leanka - Queen Mom 2020

Een wijn met een stuk geschiedenis, recht voor de raap, no-nonsense.

21,50€ Excl. BTW: 17,77€

Pivnica Cajkov - Intacto Devin

24,50€ Excl. BTW: 20,25€

Pivnica Cajkov - Grande Mure 2017

Elegante wijn met aangename zuren en een rijpe, sappige smaak. Slechts 300 flessen op de markt gebracht.

46,50€ Excl. BTW: 38,43€

Weergeven 1 t/m 11 van in totaal 11