DettoriHet is niet gemakkelijk om een wijn uit Sardegna te vinden naar onze smaak en filosfie. Na een paar jaren van zoektochten, reizen, proeven en opnieuw proeven zijn we zeer verheugd dat we de import van deze maffe wijnen van Paolo en Alessandro Dettori mogen doen. Het beroep wijnboer wordt hier al van generatie tot generatie doorgegeven. De wijnranken die liggen in Romagnia een regio bij Sennori ten Noorden van Sardegna bij Sassari. Voor de familie is dit een uniek terroir, waar er al meer dan 4500jaar wijndruiven worden geteeld door verschillende invloeden heen: De Grieken, Romeinen, Germanen, Noren, Arabieren, Spanjaarden...

Een regio met een zeer belangrijke geschiedenis waar de Cannonau een van de belangrijkste druiven geworden is. Volgens het vakliteratuur is Cannonau dezelfde druif als Grenache, maar niet volgens Alessandro Dettori want er is slechts 82% gelijkenis. Naast de Cannonau vindt men ook de druiven Pascale en Monica, die in Sardegna meestal gebruikt worden voor blends, maar bij Dettori maken ze hier monocepage cuvées van. Voor de witte wijnen gebruiken ze er de typsice Vermentino en Moscato di Sennori (Moscato Bianco). Al hun topdruiven gebruiken ze voor hun cuvées van Badde Nigolosu, de rest gaat naar hun Renosu wijnen.

Het terroir is zeer bijzonder. De wijngaarden groeien in een amfitheater op 7 km van de zee en zijn maar liefst op 250m hoogte. De bodem bestaat uit twee delen; de percelen dichter bij de zee groeien iets lager in voornamelijk zandbodem. Wat perfect is voor de witte en zoete wijnen, daar het meer aroma's en de ziltige toets met zich meeneemt. Hogerop vindt men voornamelijk fossielen en kalksteen wat perfect is voor de Cannonau die meer stress nodig heeft.

Bij Tenute Dettori wordt de wijn Bio-Dyanmisch en natuurlijk tot stand gebracht en dat is een bewuste keuze geweest. Alessandro vertelde me een verhaal uit zijn jeugd. Hij zag eens een man komen op het domein met een tas vol chemische en synthetische stalen. Het antwoord van papa Paolo was eenvoudig. 1. We maken al generaties prima wijnen volgens onze filosofie en zonder enige additieven. 2. We zijn boeren en hebben geen geld om deze producten te kopen. 
Het mag gezegd worden dat de familie Dettori pioniers zijn in deze filosofie en worden in Italië en zelfs wereldwijd respectueus aanzien als de grondleggers van deze beweging (ViTe - ViVit) doorheen Italië en ver daarbuiten.
Alle wijnen rijpen in cement waar alles natuurlijk en spontaan gebeurt. Enkel bij het bottelen gebruikt men strik het minimum aan sulfiet, soms zelf helemaal niets.

Het credo luidt als volgt: Deze wijnen worden door natuur gegeven, ze zijn wat ze zijn, niet wat u wenst dat ze worden.

Dettori - Renosu Bianco

Een blend tussen Vermentino en een beetje Moscato. Zeer rijpe wijn met een heerlijke romige structuur.

14,50€ Excl. BTW: 11,98€

Dettori - Renosu Rosso

Een blend van Cannonau, Pascale en Monica. Deze rode wijn bevat zeer rijp rood fruit en fijne kruidigheid. Voor wie kennis wilt maken met de Dettori wijnen is dit de perfecte wijn.

15,50€ Excl. BTW: 12,81€

Dettori - Tuderi - Cannonau - 2019

Deze wijn is gemaakt van de jongste Cannonau druivenstokken en is ook de "lichtste" Cannonau. Wie Dettori beter wil begrijpen kan best met deze wijn beginnen. Het toont het potentieel van de druif.

22,09€ Excl. BTW: 18,26€

Dettori - Bianco 2020

Een van ons meest maffe witte wijnen. 100% vermentino vol power, ziltigheid en kruidigheid. Dit is puur plezier!

30,50€ Excl. BTW: 25,21€

Dettori - Chimbanta - Monica 2019

Een van de enige Sardeense wijnen gemaakt van 100% Monica. Wordt niet elk jaar geproduceerd en is ter ere van Paolo's 50e verjaardag.

30,50€ Excl. BTW: 25,21€

Dettori - Ottomarzo - Pascale

Een van de enige Sardeense wijnen gemaakt van 100% Pascale. Een "minderwaardige" druif die meestal wordt geblend met Cannonau. Alessandro beweert dat het geen minderwaardige druif is, maar dat ze door slechte wijnmakers wordt gemanipuleerd.

30,50€ Excl. BTW: 25,21€

Dettori - Tenores - Cannonau - 2017

80 jarige oude Cannonau druivenstokken. Dit is de meest representatieve wijn die de filosofie van Dettori weerspiegelt. Dit is het serieuse werk, puur power, rijp fruit en zachte taninnes.

37,50€ Excl. BTW: 30,99€

Dettori - Rosso - Cannonau - 2016

De enige rode wijn waar de naam Dettori wordt gebruikt op de frontlabel. Niet voor niets is deze wijn gewoonweg uniek. Cannonau in zijn meest krachtigste vorm.

43,10€ Excl. BTW: 35,62€

Dettori - Moscadeddu - Moscato Bianco - 2006

Moscato di Sennori. Het is oneerbiedig ten opzicht van onze andere zoete wijnen. Maar dit is waarschijnlijk de meest complexe uit ons gamma.

44,50€ Excl. BTW: 36,78€

Weergeven 1 t/m 9 van in totaal 9