Wijnboeren

7 Wijnboeren zullen aanwezig zijn. Hier vindt u van elke wijnboer een korte introductievideo!
Deze editie wordt geen gewone editie. Verandering van locatie betekent ook verandering van concept. Daarom zijn we ook blij om u wijnen te kunnen voorstellen buiten de Italiaanse grenzen.

 • Cascina I Carpini
  Waarschijnlijk een van de gekste personages die ik ken. Een eerlijke man met een gouden hart die precies onmogelijk kwaad te maken is.
  Paolo is al jaren een persoonlijke vriend van me, en als ik objectief mag zijn, maakt hij in mijn ogen één van de beste barbera’s die er bestaan. Pure finesse en medidatiewijn. De man is een perfecte vertaling van zijn wijn. Zot, zachtaardig en uren plezier!

 • Eredi di Cobelli Aldo
  Het heeft bloed zweet en bijna tranen gekost om een van de drukbezette Cobelli broers naar België te laten komen, ze werken namelijk liever in hun wijngaarden dan hun wijnen te verkopen, het product verkoopt zichzelf. We mogen al blij zijn dat we een kleine hoeveelheid wijn krijgen.
  DevisTiziano en Ivano Cobelli zijn drie broers die de droom van hun onverwachts overleden vader verder willen zetten. Elke fles moet een pagina van een verhaal zijn die Aldo Cobelli had moeten vertellen. De naam van het domein is ook ter ere aan hun papa.

  Er zijn mooie wijnen te vinden in de Trento regio, maar de Teroldego van de Cobelli broers is van ongeziene kwaliteit, het perfecte spel tussen kracht & fraicheur. Een pure vertaling van het terroir. En dan blijft er nog hun frisse Schiava en een waanzinnige droge Gewurztraminer!
  Bij de Cobelli’s houden ze niet echt van de term “natuurwijnen” of “Biodynamie” ze willen niet in een hoek geduwd worden. Ze gebruiken enkel wat ze nodig achten van alle strekkingen. Hun moto: Als je 90% van de natuur wegneemt moet je 110% teruggeven. Zij noemen het liever “regeneratieve” wijnbouw.

 • Tenuta Santa Maria – Di Gaetano Bertani
  Een huis waarvan u zou denken dat ze geen plaats zouden vinden in ons assortiment, maar niets is minder waar. Pure klasse Amarone’s!!
  Het wijnhuis “Bertani” werd overgenomen door een farmaceutisch bedrijf. Door het permanent kwaliteitsverlies besloot de familie voor een vechtscheiding, ze wouden hun traditionele wijnen terug. Hun wijndomein met hun eeuwenoude “clos” hebben ze opnieuw in eigen handen, maar de echte Bertani wijnen zijn nu onder de naam: Tenuta Santa Maria (di Gaetano Bertani)

  Zoon Giovanni Bertani is aan het roer en besloot om alles biologisch te converteren. Uit respect voor de tradities van zijn overgrootouders. Deze moesten vluchten naar Frankrijk tijdens de oorlog tegen Oostenrijk. De ene broer ging naar Bordeaux, de andere naar de Rhone. Net daarom dat men hier nog steeds Merlot en Syrah terug vindt. De broers brachten het Guillot systeem naar de regio en waren een van de eerste huizen om Ripasso’s te maken. Daarom dat Giovanni zich vandaag nog steeds verzet tegen niet-kwalitatieve ripasso’s en ijvert hij voor strengere regels.

  Giovanni zit op dit ogenblik in China en reist zo door naar Amerika, waardoor hij zelf niet aanwezig kan zijn. Het is een hele eer dat zijn vader nog de energie vindt om ons zijn wijnen voor te stellen!!

 • Parmoleto
  Leonardo ligt me nauw aan het hart. Hij is 5 van de 7 keer aanwezig geweest. De eerste wijnboer die ik ooit uit Italië heb ingevoerd. Bij Parmoleto zijn het warme mensen die me bij elk bezoek laat voelen dat ik deel uitmaak van de familie. Een van de drie families die trouwens de appellatie Montecucco heeft opgericht!

  De wijngaarden bevinden zich op 500m van de grens waar men de legendarische Brunello’s di Montalcino mag maken. Montecucco is een kleine appellatie in de Maremma, maar de wijnen van Leonardo Sodi moeten echt niet onderdoen voor zijn grote broer. Jaar na jaar worden deze wijnen grootser en grootser, het is echt de moeite om zijn nieuwe jaargangen te komen proeven!

 • Cataldo Calabretta
  Vorig jaar was zijn domein voor de eerste maal aanwezig op ons festival. Ondertussen vindt u deze wijn in veel gastronomische restaurants terug en maakt zijn Gaglioppo vele fans!
  Wijnen uit Calabria zijn niet de meest sexy wijnen die er op de markt te vinden zijn, Cataldo Calabretta is hierop een grote uitzondering! De lichte of halfzoete rode wijnen, maken bij hem plaats voor mooi elegante wijnen met karakter. Hij kent als geen ander de potentiële karakteristieken van zijn druiven en terroir.
  Cataldo zal dit jaar persoonlijk aanwezig zijn!

 • Kloster Ebernach
  Bent u zondag naar de mis geweest? Indien niet, is het geen probleem. We brengen het klooster naar u!

  Alsof we nog niet genoeg zotte wijnboeren hadden in ons portfolio… kwamen we Martin Cooper tegen. Een zotte Australiër die nog industriële wijnen gemaakt heeft voor Gallo en wijngaarden over de hele wereld heeft gepland, zelf in China.
  Australië staat ook wel bekend voor zijn riesling, maar na de hele wereld rondgereisd te hebben besloot Martin om een oud klooster met zijn wijngaard en over te nemen in Cochem (Mosel).

  Hij experimenteert met het maken van orange wines in verschillende maceratieperiodes. Een echte eye opener voor wie eens iets anders uit de regio wilt proeven. Martin is slechts een paar jaar bezig, maar we kijken alvast naar uit waar hij binnen 10j zal staan.

 • Pivnica Cajkov
  We leerden Marek op een Italiaanse wijnbeurs kennen, het eerste glas was nog niet geproefd en we voelde dat het goed ging komen.Marek is iemand die trots is op zijn terroir en tradities. De Sovjetunie heeft veel kapot gemaakt in de wijnbouw, alles werd geïndustrialiseerd. Zijn lievelingsdruif is Pesecka Leanka (=Feteasca Regala) wordt te vaak gemaakt om “flutjes”wijn van te maken. Zijn missie is om frisse, sappige en vooral kwalitatieve dorstlessers van te maken. In een regio waar het extreem koud kan zijn in de winter en tot 40°C in de zomer, heb je wijnen nodig die zowel fris als krachtig zijn, zonder in te spelen.

  De grootste troef van Nitra’s terroir is hun Vulkanische bodem. En om af te sluiten in Mareks woorden: “Drink long and prosper”