I Carpini - Fine Del Mondo - Colli Tortonesi 2011

I Carpini - Fine Del Mondo - Colli Tortonesi 2011

Model:I-ICA-206
Beschikbaarheid:1
  • 16,20€

    18,00€
  • Excl. BTW:13,39€
  • 1 of meer 16,20€

Beschikbare opties:

Het was de oogst van 2007, een zeer belangrijk jaar op de Tortona Hills, een jaar waarin zelfs de oudste wijnstokken ongelooflijk krachtige trossen druiven produceerden; het was toen, terwijl de wijnboer zo'n perfectie bewonderde, dat hij het idee had om een ​​aparte selectie te houden, inclusief alleen de vruchten die waren geboren uit de oudste wijnstokken (sommige dateren uit 1926), terwijl ze met "speciale zorg" werden behandeld.

Het ritme van gebeurtenissen met betrekking tot maanfasen is gebruikelijk in de natuur en voor mensen, maar deze keer was er iets anders: ze beseften dat ze per ongeluk de Maya-kalender hadden gevolgd, die ook gebaseerd was op de maanfasen, en we besloten verder te gaan dat doen.

Dit gaf hem het idee om te proberen een "Maya-geïnspireerde" wijn te maken, waarbij technologie zoveel mogelijk werd omzeild; om deze reden scheidden ze de bessen van de twijgen met de hand, persten ze in een handpers, waardoor vergisting spontaan kon plaatsvinden; elke fase, van scheiding, tot decanteren, tot bottelen, werd uitgevoerd met emmers of zwaartekracht, maar zonder het gebruik van machines.

De aldus verkregen wijn, zonder enige filtratie of toevoegingen, rustte enkele jaren in eiken vaten en wordt vandaag, in onze grotten, verouderd in magnum- of dubbele magnumflessen, afgesloten met natuurlijke kurk en zegellak.

Wellicht wordt er ook gezegd dat wijnen van Barbera-druiven naar verwachting de top van hun evolutiecurve zullen bereiken op hun vijfde jaar. Het lijkt erop dat "La fine del Mondo" zijn benoeming bij de Maya's prima zal houden: in de winter van 2012 en op het hoogtepunt van zijn vorm!

Afgezien van min of meer geloofwaardige vermoedens, voortekenen en profetieën, blijft "La Fine del Mondo" een "experimentele" wijn, verkregen door methoden die tegenwoordig gemakkelijk ongebruikelijk kunnen worden gedefinieerd; in vergelijking met soortgelijke wijnen van hetzelfde jaargetijde biedt het merkbare verschillen die ik naar het nageslacht zal laten om te evalueren en te bespreken.

Voor de wijnboer is het genoeg om de voldoening te hebben een wijn te hebben geproduceerd die me elke keer weer verbijstert en door dit experiment een groter besef te hebben gekregen dat wijn, net als heel weinig andere dingen in de natuur, ons de gelegenheid biedt om ook de transcendentale aspecten van dingen en begrijpelijk maken van hun effecten op onze zintuigen en ons intellect.

Dit is de reden waarom "La Fine del Mondo" voor de wijnboer geen einde maar een nieuw, opwindend begin betekent.
 

Geef beoordeling

Om een beoordeling te schrijven moet u inloggen of zich registreren