Paraschos
De specialiteit van Paraschos is het maken van wijnen op oude traditionele wijnbereidingsmethoden. Namelijk Oranje wijnen of beter gezegd gemacereerde witte wijnen. Opgericht in 1998 door de Griekse Evangelos Paraschos. Hij ging studeren in Trieste en kwam er de vrouw van zijn leven tegen. Hij verhuisde naar Italië en kwam er in contact met de immense wijncultuur in Friuli. In 1979 ging hij oenologie studeren en ging hij bij verschillende wijnboeren kijken hoe ze wijn maakten. Sins het begin gebruikten ze geen enkele chemische behandeling in de wijngaarden. Vanaf 2003 werd dit ook uitgebreid in de wijnkelder waar enkel gebruik wordt gemaakt van natuurlijke gisten. Ondertussen zijn zijn zonen Jannis en Alexis druk in de weer om de toekomst van het domein verder te kunnen zetten.
We hebben de wijnen van Paraschos naast andere ikoonwijnen geplaatst zoals Radikon, Gravner, Damijan, Movia, Cotar… Onze conclusie is dat deze wijnen helemaal anders zijn. Terwijl de bovenvermelde namen zeer geconcentreerd wijnen maken, zoeken ze bij Paraschos eerder de frisheid en finesse van elke druiven.