Uroš Klabjan
Uroš Klabjan is een van die wijnboeren waarvan je blij bent dat ze uw pad doorkruist hebben. We hadden al af en toe zijn naam horen vallen, maar nooit de kans gehad om zijn wijnen te proeven. Tot Aleks en Simona Klinec in oktober 2023 een kleine beurs in hun dorp Medana organiseerden met bevriende wijnboeren die dezelfde filosofie deelde. Daar proefde we voor de eerste keer Uroš zijn wijnen. De man begint eerst met zijn visie en wijnen uit te leggen, want er is namelijks niets te vinden op het internet. Hij heeft geen website of social media, wilt in contact blijven met zijn wijngaarden, maar ook met de mensen die zijn wijnen drinken. Daarom verplichte hij ons om eerst zijn wijngaarden te gaan bezoeken alvorens we maar een fles mochten kopen. Zo gingen we in Juli 2024 bij hem op bezoek.
Uroš Klabjan is een zeer charismatische persoon, bloedeerlijk, dienstig en leerzaam. Net zoals zijn wijnen. Uroš maakt twee type wijnen: "White labels, van jongere planten rond de 30 jaar oud en Black labels van wijnranken die meer dan 60 jaar oud zijn". Er is een duidelijk verschil tussen beide stijlen. White labels zijn iets soepeler en fruitiger de Black labels zijn veel krachtiger met meer mineraliteit en kruidigheid. Beide type wijnen zijn zeer karaktervol, het ene net iets meer dan het andere.
De wijnranken van Uroš Klabjan bevinden zich in Istrië. Jawel er is een deel van Istrië die nog Sloveens is, een felbevochten gebied tussen Italië en (ex)Yugoslavia na WOII. Wijnen die beïnvloed zijn door verschillende culteren (Kroatië op 30km, Trieste op 20km).
Op slechts 3km van de Adriatische zee in een trechtervormige vallei, die begrensd wordt door een lange heuvel die bestaat uit kalksteen, typisch voor de regio Karso, die zich net achter deze heuvel bevindt. Bij Klabjan zitten we voornamelijk op klei en mergel. Het verschil is dat mergel een sedimentair gesteente is, bestaande uit kalk en klei. Wat de wijnen meer body geeft.
Uroš gebruikt paarden in zijn wijngaarden, niet om de grond te bewerken, maar om de bodems te bemesten. Daarom gebruikt hij ook speciale grassen en kruiden om de grond te beluchten, maar ook om de paarden te voederen, die op hun beurt dan de bodems gaan verrijken. Eens het werk in de wijngaarden klaar is gebeurt er zeer weinig in de kelder. Het enige waar Uroš mee experimenteert zijn zijn rijpingscontainers, soorten hout, amfora's, inox, tijd van schilmaceratie, tijd van rijping, met of zonder (lichte) oxidatie. Zijn brein staat nooit stil en dat hebben we gemerkt aan ons bezoek. Een vier uur durende tasting, die gerust nog dubbel zo lang had kunnen duren. Een fles van Klabjans wijnen drinken, moet in goed gezelschap gebeuren, daar het wijnen zijn die u niet onberoerd zullen laten, ze zijn vol kracht en karakter, net zoals elk goed gesprek dient te gebeuren.