Robert-Denogent
Robert-Denogent, twee broers en één missie
DOMAINE ROBERT - DENOGENT
Gretig en oprecht. Dat zijn de twee woorden die deze familie het beste omschrijven. Met hun honger naar de terroirs van Fuissé en hun vrijgevigheid zijn hun wijnen rechttoe rechtaan, gebalanceerd en oprecht.
Aan het begin van de 20e eeuw begon de familie Denogent, uit Fuissé, met wijnbouw. Andrée Robert, geboren Denogent en grootmoeder van Antoine en Nicolas, bezat 5 hectare wijngaarden. Pouilly-Fuissé bestond nog niet als appellatie, maar ze wist dat dit terroir potentieel had. Respect voor bodem en Chardonnay, dat was het kompas. In 1989 nam haar zoon Jean-Jacques Robert over en werd het domein Robert-Denogent, een eerbetoon aan de familie.
Jean-Jacques bleef gul en gretig, met wijnen die hij graag deelde met vrienden. Nicolas, de oudste zoon, keerde terug in 2006. Antoine volgde in 2012. In 2015 gaf Jean-Jacques de teugels door. De broers zetten zijn geest verder en drukken hun eigen stempel. Het blijft een familiezaak, toegankelijk en genereus. De wijnen zijn oprecht en heerlijk, traditioneel en compromisloos. Boerderijwijnen, zoals ze zelf zeggen. Geen makkelijke recepten. Geen make-up. Ze passen zich aan elk oogstjaar aan met één doel, wijn zonder kunstgrepen.
Van hun vader erfden ze grootmoedigheid, authenticiteit, plezier in goed eten en drinken, en die typische spanning in de wijnen. En humor. Veel humor. In de wijngaard werken ze serieus, in de kelder ook, maar aan tafel mag er gelachen worden. De broers zijn het soort wijnmakers die je vertellen dat Chardonnay geen trucjes nodig heeft, en daarna met een knipoog vragen of je nog een glas wilt om het te controleren.
Anekdote
Tijdens een excursie met zijn oenologieklas bezocht Antoine Vosne-Romanée. Bij de percelen van Romanée-Conti merkte Aubert de Villaine de studenten op. Geen berisping, wel een uitnodiging. Na een korte rondleiding liet men Antoine uit vaten proeven. “Zoek twee foute vaten,” klonk het. Antoine vond er vijf. Hij mocht blijven werken. Later leerde hij in de Mâconnais bij meesters als Julien Guillot en Philippe Valette. Toen hij terugkeerde naar Fuissé, nam hij die precisie mee. En die glimlach die zegt, rustig, wijn maken is topsport zonder stadion.
In de wijngaard
Handwerk. Bodembeheer met respect. Geen chemische herbiciden. Lage opbrengsten. Oogst wanneer rijpheid, spanning en aromatiek op één lijn zitten. De broers kennen hun percelen bij naam en bijnaam. Ze nemen de tijd om elke rij te begrijpen, zodat jij later geen uitleg nodig hebt bij je tweede glas.
In de kelder
Zachte persing. Spontane gisting. Opvoeding in foudres, demi-muids en gebruikte vaten, soms beton of inox. Rijping over twee winters waar het jaar erom vraagt. Fijnwerk in plaats van vuurwerk. Klaren en filteren gebeurt enkel wanneer het moet. Sulfiet zo laag mogelijk. Het resultaat is spanning, textuur en puurheid. Chardonnay met een ruggengraat en goed humeur.
Domaine Robert-Denogent - La Croix 2023
€49,20
Ex Tax: €40,66
Appellatie: Mâcon-Villages “Les Sardines” Terroir: Klei-kalksteen (3 ha) en leemachtige klei (1 ha) Druif: Chardonnay Oppervlakte: 4 hectare Gemeente: Verzé (3 ha), Charnay-lès-Mâcon (1 ha) Leeftijd van de wijnstokken: Gemiddeld 35 jaar Teeltmethode: Biologische landbouw (ECOCERT) en biodynamisch in conversie (BIODYVIN). De oogst gebeurt met de hand. Vinificatie: Natuurlijk, zonder oenologische toevoegingen en met minimale interventie. De cuvée wordt gevinifieerd en opgevoed zonder sulfieten. Rijping op fijne lies gedurende minstens twee winters: 50% in verschillende houte..
Domaine Robert-Denogent - Les Sardines 2023
€29,40
Ex Tax: €24,30
Appellatie: Mâcon-Villages “Les Sardines” Terroir: Klei-kalksteen (3 ha) en leemachtige klei (1 ha) Druif: Chardonnay Oppervlakte: 4 hectare Gemeente: Verzé (3 ha), Charnay-lès-Mâcon (1 ha) Leeftijd van de wijnstokken: Gemiddeld 35 jaar Teeltmethode: Biologische landbouw (ECOCERT) en biodynamisch in conversie (BIODYVIN). De oogst gebeurt met de hand. Vinificatie: Natuurlijk, zonder oenologische toevoegingen en met minimale interventie. De cuvée wordt gevinifieerd en opgevoed zonder sulfieten. Rijping op fijne lies gedurende minstens twee winters: 50% in verschillende houte..
