Clé de Sol - Riesling Muehlforst 2017 maceration

Clé de Sol - Riesling Muehlforst 2017 maceration

Merk:Clé De Sol
Model:F-CDS-012
Beschikbaarheid:Uitverkocht
  • 27,60€

  • Excl. BTW:22,81€

Deze Riesling Lieu Dits Muelforst werd door de regio Alsace, INAO en Franse overheid erkend als 1er Cru. De regio heeft beslist om geen Grand Cru's meer toe te laten, het kan zelf zijn dat er een paar wegvallen. Het is afwachten op wat de Europese Unie beslist, ze zijn niet van plan om hieraan snel toe te geven.

Het perceel is Zuidelijk gericht vol met mergel en triaces (fossielen). De wijn wordt geperst en rijpt 100% op inox, wat een weloverwogen beslissing is. In tegenstelling tot Duitsland waar men Riesling gemakkelijk op oude eiken  vaten kan doen rijpen, is dit in de Alsace niet zo eenvoudig. Het hout zorgt ervoor dat de zuren van hun riesling afnemen en hierdoor zou het wel eens kunnen dat de wijnen sneller op vat gaan oxideren. 
Er wordt niet aan battonage gedaan. De wijn wordt met rust gelaten. 
[nerd alert] Men heeft geen idee of de malolactische gistingen gestart zijn of uitgegist zijn. Het is iets waar ze bij Clé de Sol niet echt op letten, daar hun wijnen meer tartrische zuren hebben in de plaats van malische zuren. 
Deze tartrische zuren gaan wijnkristallen vormen, deze gaan samen kleven met de lies en de tannines en filteren de wijn op een natuurlijke manier. De temperatuur wordt niet gecontroleerd.

2017 was een jaar die een grote opbrengst leverde tijdens de oogst. Simon Baltenweck had al een paar keer met micro cuvées geëxperimenteerd en zag er een uitgelezen kans om 1300 extra flessen te maken waar hij de Riesling liet macereren. 

Elk jaar zien ze dat op Muelforst een groot verschil is in de rijpheid van de druiven tussen het hoogste deel en het laagste gebied. Soms is de ene vroeger dan de andere, op andere jaren is het andersom. In 2017 hebben ze besloten om laagste gebied, die later rijper was, te gebruiken voor de deze cuvée. Zo had de riesling de tijd om zich mooi fenolisch te ontwikkelen en zo alle nodige voedingsstoffen te hebben voor deze wijn.

De druiven worden niet gekneusd, noch ontritst en gaan onmiddellijk in een inox tank met open hoed. De eerste 20 centimeters worden met de voeten plat gestampt om wat sap los te maken. Nadien wordt er 5l druivensap toegevoegd om zeker te zijn dat de fermentatie sneller start en om fouten tijdens de gisting te vermijden. 
De tank wordt hermetisch afgesloten gedurende 10 dagen, (een natuurlijke semi carbonische) fermentatie start na een halve dag ongeveer.

Het resultaat is een zeer complexe toch atypische riesling. Aan u om op ontdekking te gaan

Totaal So2: 15mg/l - Geen toevoeging van sulfieten

2g Restsuiker - 5.2g Zuren - 13.5% Alc. - Ph 3.48

Slechts 1300 flessen gebotteld


Geef beoordeling

Om een beoordeling te schrijven moet u inloggen of zich registreren