De specialiteit van Paraschos is het maken van wijnen op oude traditionele wijnbereidingsmethoden. Namelijk Oranje wijnen of beter gezegd gemacereerde witte wijnen. Opgericht in 1998 door de Griekse Evangelos Paraschos. Hij ging studeren in Trieste en kwam er de vrouw van zijn leven tegen. Hij verhuisde naar Italië en kwam er in contact met de immense wijncultuur in Friuli. In 1979 ging hij oenologie studeren en ging hij bij verschillende wijnboeren kijken hoe ze wijn maakten. Sins het begin gebruikten ze geen enkele chemische behandeling in de wijngaarden. Vanaf 2003 werd dit ook uitgebreid in de wijnkelder waar enkel gebruik wordt gemaakt van natuurlijke gisten. Ondertussen zijn zijn zonen Jannis en Alexis druk in de weer om de toekomst van het domein verder te kunnen zetten.
We hebben de wijnen van Paraschos naast andere ikoonwijnen geplaatst zoals Radikon, Gravner, Damijan, Movia, Cotar… Onze conclusie is dat deze wijnen helemaal anders zijn. Terwijl de bovenvermelde namen zeer geconcentreerd wijnen maken, zoeken ze bij Paraschos eerder de frisheid en finesse van elke druiven.
Druiven worden meestal in de eerste twee weken van september opgehaald ze worden vernietigd en in grote open ruimtes geplaatst met hun huiden, alleen wilde gisten en geen koeling. Slavonian eiken vaten en vertrokken met de fijne droesem op minder twee jaar. De eerste maanden worden verplaatst met vechten...
Van zelfs 90 jaar oude wijnstokken van Merlot selecteren we de druiven voor deze speciale cuvee die 30 dagen in open eiken vat met de schil fermenteert en in vaten tot 5 jaar rijpt op de fijne wijnmoer...
Van zelfs 90 jaar oude wijnstokken van Merlot selecteren we de druiven voor deze speciale cuvee die 30 dagen in open eiken vat met de schil fermenteert en in vaten tot 5 jaar rijpt op de fijne wijnmoer...
Druiven worden apart met de hand geoogst en geleidelijk aan wanneer ze het juiste rijpingspunt bereiken. Er kan ook een periode van 3 weken zijn tussen de eerste en de laatste druiven worden opgepakt, vernietigd en achtergelaten met hun vellen in grote vaten met open bovenkant. Wanneer het druivenmengsel compleet is, blijft het een aantal dagen staan om de alcoholische gisting af te maken zonder toevoeging van gist en zonder koeling. Daarna wordt het licht geperst en in de eikenhouten kuip minimaal 2 jaar op de fijne wijnmoer geplet...