SRC - Crasa
In 2016 ging ik op vakantie naar Sicilië, we deden er een tour van het eiland en ik had een afspraak kunnen regelen met Frank Cornelissen. Tijdens ons bezoek vertelde hij me, Alex, er is een nieuw domein die je moet leren kennen hier op de Etna. Een goede vriend van me Rori Parasiliti heeft een piep klein domein, maar maakt er uitzonderlijke wijnen. Die avond ging ik gaan eten bij een van de referenties op de Etna als het over uitzonderlijke wijnen gaat. Ik zag er een open fles staan op de toog die de eigenaar Sandro per glas aan enkele gasten liet proeven. Ik vroeg om een glas en was onmiddellijk verkocht. Rori kocht in 2012 een piep klein perceel aan de noordelijke kant van de Etna als cadeau aan zijn vrouw. Ze genieten beide van een goed glas wijn en wou zich hier verder in verdiepen. In 2013 brengt Rori slechts een paar duizenden flessen uit (5830), onder de naam SRC - Sandra (zijn dochter) - Rori - Cinzia (zijn vrouw). SRC is niet enkel een afkorting, maar ook een acroniem "Ess-Er-Ci" - "Wees erbij". We kregen de kans om een paar flessen 2013 te kopen, 24 a 30 flessen van elke rode referenties. Stelselmatig kregen we meer en meer wijnen. Rori fietst en wandelt graag, hij maakt van deze gelegenheid gebruik om de natuur te observeren en hier en daar komt er een klein perceeltje vrij, die hij grondig analyseert en eventueel bijkoopt. Zo maakt Rori een paar jaar later een kleine 20.000 flessen van redelijk oude percelen die gelegen zijn tussen de 600 en de 950m hoogte. Het werk in de wijngaard wordt beperkt tot het strikt noodzakelijke, het land wordt maximaal twee keer per jaar bewerkt, de wilde kruiden kunnen vrij groeien en het meeste werk wordt met de hand gedaan. De behandelingen (zwavel, steenmeel, propolis) worden alleen uitgevoerd als het strikt noodzakelijk is en dezelfde filosofie wordt ook gevolgd in de kelder, om zo min mogelijk ingrijpen op de wijnen te hebben. Het land strekt zich uit over 12 hectare en wordt volgens de oude boerentraditie gecultiveerd, naast de wijngaarden van nerello mascalese, grenache, carricante, coda di volpe, Iinsolia en minnella, zijn er ook olijfgaarden en fruitbomen omgeven door oude droge stenen muren. De wijnen van Rori, zijn wijnen die tijd nodig hebben, zoals bij elk mooi verhaal. De wijnen zijn zeer gevoelig aan jaargangen en kunnen uiterst verfijnd zijn, alsook echte smaakbommen. Toch is er altijd een leidraad bij SRC, de finesse en diepgang van de aroma's. Men voelt hier echt dat we in een koeler gedeelte van de Etna zijn. Nerello Mascalese heeft veel degustatieve gelijkenissen met Nebbiolo en Pinot Noir, hou dit maar in uw achterhoofd terwijl u deze wijnen proeft. |