BUBBLE TASTING Zaterdag 10/02/24

Camillo Donati

Camilo Donati behoort tot een van de belangrijkste puristen van de regio Emilia Romagna. Een familie waar de voeten zo diep geworteld zijn in de roots van deze regio. Een belangrijke naam in een regio die vaak wordt weggelachen omwille van zijn Lambrusco wijnen, maar geprezen wordt voor zijn internationale keuken. Denk maar aan Parmezaanse kazen of Parma Ham. Dankzij de commerciële, vaak zoete, Lambrusco's hebben de frizzante wijnen uit deze regio, zowel de witte, maar voornamelijk de rode wijnen, een zeer slechte naam gekregen. Deze wijnen worden door zoveel commerciële domeinen gewoonweg....verkracht.
Wij nemen u graag mee naar een verhaal van eetcultuur en wijn tradities. Deze wijnen zijn niet de meest complexe wijnen uit Italië, maar zijn eerder bedoeld om van te kunnen genieten met vrienden en familie rond een goede maaltijd. Wijnen om te drinken, wijnen om te feesten (met mate(n)).
In Felino, 20 kilometer ten zuiden van Parma, in de meest authentieke hoek van Emilia, gedraagt ​​Camillo Donati zich als een echte bewaarder van de aarde, woordvoerder van een landbouwmodel met een oud erfgoed waar we vandaag (meer dan ooit) terug naartoe moeten.  Camillo Donati profileert zich als een honderd procent familiebedrijf. Eerst met grootvader Orlando, de eerste die de wijnstok in 1930 had geplant, gevolgd door vader die ook Orlando heet. Camillo is groot geworden met twee grote en veeleisende meesters, zijn (groot)ouders. Met hen begon hij zijn eerste stappen in de wijngaard te zetten, boerenwijsheid opdoen, en begon hij toen met zijn pad als ambachtsman.

Tegenwoordig zijn er 15 hectare, verdeeld in twee verschillende delen, de eerste op de heuvel van Sant'Andrea di Barbiano, op ongeveer 300 meter boven zeeniveau, gekenmerkt door bodems die rijk zijn aan klei, slib en kalksteen met een zuidoosten ligging en de tweede in Vidiana, 250 meter boven zeeniveau met planten van 30 jaar oud. In plaats daarvan is er maar één filosofie van benadering van de natuur: geen kunstmest en geen onkruidverdelger, maar veel biodiversiteit tussen de rijen. De wijnen van Camillo Donati willen concreet, gezellig en territoriaal zijn: geselecteerde gisten worden niet gebruikt, maar verschillende pied de cuves worden alleen bereid op basis van eigen druiven, de temperatuur wordt niet geforceerd en er wordt geen klaring of filtratie gebruikt. De wijnen hergisten spontaan in de fles, zoals de traditie het wilt. Alle wijnen van Camillo Donati zijn dus Frizzante's, daarom worden de flessen afgesloten met kroonkurken.

We quoteren graag Camillo Donati:

"Voor ons is dit geen eenvoudige klus, maar een modus vivendi, die ons in staat stelt in symbiose te leven met de natuur, de prachtige jaarlijkse cyclus van de wijnstok te delen en te genieten van de wisseling van de seizoenen". 

1 - 3 van 3 (1 pagina's)

Camillo Donati

Camillo Donati - Lambrusco Rosso Frizzante 2020

rating

€14,90

Ex Tax: €12,31

Mousserende rode schuimwijn van 100% Lambrusco Maestri. Deze wijngaarden zijn voornamelijk aangeplant op de laaggelegen gebieden omdat deze plant zich sterk kan verweren tegen vocht en schimmels. Hier is de vruchtbaarheid lager en is minder mogelijkheid om de plant van water te voorzien. Lagere rendementen maar levert verrassend mooie kwaliteit. De wijnstokken staan hoofdzakelijk op kleigronden. Gefermenteerd in inox tanks met natuurlijke gisten en schilmaceratie, dit zonder temperatuurscontrole .Energiek, puur, structuur en aromatisch zijn hier de kernwoorden.Super drinkbaar! Enjoy!..

Camillo Donati

Camillo Donati - Malvasia Frizzante 2020

rating

€14,90

Ex Tax: €12,31

Mousserende wijn van 100% Malvasia Aromatica di Candia. Deze druif is oorspronkelijk afkomstig van Kreta. Deze behoort tot een van de oudste aromatische druivensoorten ter wereld. Ongeveer 50 jaar geleden werd deze druif enkel zoet gevinifieerd maar tegenwoordig is aangetoond dat deze druif zeer mooie resultaten boekt als deze droog wordt gevinifieerd. Zeer aromatisch, lichte bitter (specifiek kenmerk van de druif), krachtig,... Mooi bij gezouten vleeswaren, risotto, groente- en getomateerde pasta's. Alsook bij pizza. Zeker het proberen waard!..

Camillo Donati

Camillo Donati - Sauvignon Frizzante 2020

rating

€17,50

Ex Tax: €14,46

Mousserende wijn van 100% Sauvignon Blanc. Deze Franse druif is hier gebracht door de graaf Brian in de 19de eeuw. Hij plantte ze op zijn landgoed rond de heuvels van het kasteel van Felino (toen eigendom van de graaf). De intuïtie van de graaf was juist, de Sauvignon Blanc druif vertoont een ideale combinatie met het klimaat en de bodem, dat resulteerde in een heerlijke wijn.De Sauvignon is een elegante wijn dat ook structuur heeft. Dus deze kan je gerust ook bij gerechten combineren en niet enkel als aperitief. Super drinkbaar momenteel of voor diegene die het geduld hebben, kan in..

1 - 3 van 3 (1 pagina's)