BUBBLE TASTING Zaterdag 10/02/24

Cesca Daniele


 

Daniele Cesca begon zijn verhaal in 2016 in Moncalvo, het kleinste Italiaanse stad in het hart van Monferrato (regio net boven Asti)
Hij begint met 3ha wijngaarden te huren, voornamelijk Barbera en Freisa.

Danieles grootvader maakte vroeger wijn voor de familie. Hij herinnert zich dat de oogstperiode altijd een groot feest was voor de hele familie, waar er  veel gelachen werd royaal wijn werd gedronken. Het zijn die herinneringen die Danieles liefde voor wijn gestimuleerd heeft.

Het is deze liefde die hem de richting heeft gewezen om agronomie te gaan studeren en nadien een paar jaar oenolgie te volgen. Na zijn studies ging hij een paar maanden in Oostenrijk bij Martin Andorfer gaan werken voro wat ervaring op te doen. 
Terug aan het thuisfront gaat hij samenzitten met Fabrizio Luli, die een bekende natuurwijnboer is in de regio. Ze beslissen visies en praktijken te delen. Fabrizio is de man die de druif Slarina terug tot leven heeft gebracht. Het was dan ook de keuze van Daniele om dit ras opnieuw te gaan planten.
Daniele beslits om eerst nog extra ervaring te gaan opdoen bij een collega Massimo Marengo, bekend voor zijn Ruchè wijnen. Een ander zeldzame en lokaal ras in Monferrato. Daar leert hij meer hoe hij een wijndomein moet beheren van wijngaard tot wijnkelder management. 

In 2017 plantte Daniele 3 wijngaarden met de Slarina druivenstokken. Een kleine 4000m². 3 Percelen met telkens een andere posities en bodems.  2020 Was de eerste oogst van deze wijnen. Van elk perceel kwamen 500fl op de markt. We zijn blij dat we Daniele kunnen steunen met dit nieuw project. Het potentieel van deze wijn is uitmuntend en veel belovend. 

Voorlopig beslissen we om met 2 cuvées van Daniele te werken. Nona en Nono. Bestaande uit zijn jongste percelen Slarina. Zijn grootvader noemde vroeger deze druif Balsamina omwille van zijn kruidige smaak. De druif is zeer resistent, maar moest plaats maken voor druiven zoals Barbera en Bonarda omwille van betere rendementen en commerciëel aantrekkelijker profiel. De druif was niet officieel erkent door de Italiaanse overheid. Het is pas na een studie in 2007 door de universiteit van Torino dat de druif erkend werd en opgenomen in het Italiaans patrimonium. 
1 - 2 van 2 (1 pagina's)

Cesca Daniele - Il Nonno - Slarina 2020

rating

€25,49

Ex Tax: €21,07

..

Cesca Daniele - La Nonna - Slarina 2020

rating

€25,49

Ex Tax: €21,07

..

1 - 2 van 2 (1 pagina's)