Nikolas Juretic
In Juli 2022 gingen we gaan eten bij Osteria La Subida dichtbij Cormons in Friuli. Onze ogen vielen op een fles van Nikolas Juretic door het mooie label. We genoten van de fles, maar ik miste toen een klein beetje diepgang. Ik kende de wijnboer helemaal niet en sprak er over met Ivanna Radikon en we deelden elkanders ervaring. Bijna exact een jaar later onmoette ik toevallig Nikolas op een terras in Trieste met beide ons gezinnen en we beginnen wat over wijn te praten. Diezelfde avond sprak ik over deze onmoeting met Ivana. Ze vroeg me of ik de nieuwe jaargang al had geproefd, maar helaas was dit nog niet het geval. "You should really try it again Alex".
Al was het niet zo eenvoudig om aan een fles te geraken proefde ik via een kennis nog eens een fles en inderdaad er was meer spanning in de wijn, meer diepgang, maar nog steeds diezelfde frisheid.
Ik ontmoette Nikolas voor een derde keer op een kleine wijnbeurs in een grot dichtbij Verona waar ik al zijn wijnen op mijn gemak kon proeven en ik was toen zeer aangenaam verrast door zijn unieke stijl. We proefden er een paar nieuwe projecten die later zullen uitkomen. Zoals bij elk goed gesprek hoort een goed glas wijn en besloten we dus om samen te werken.
Nikolas geboren in 1990 en opgegroeid in Cormons tussen de wijngaarden van zijn (groot)ouders, heeft een heel eigenaardige wending genomen. Zijn hele jeugd moest hij werken in de wijngaarden, waarvan de druiven later werden verkocht. Hij was al op zeer jonge leeftijd liefhebber van een goed glas wijn. Op een (niet nader te noemen leeftijd) dag besloot hij met een van zijn beste vriend een fles wijn open te kraken, waarvan ze redelijk misselijk (zat) van zijn geworden, zonder dat de ouders het wisten, maar de ouders hadden al snel door wat er gebeurd was.
Hoe groot zijn liefde voor wijn was, hoe groter zijn hekel aan het harde werk in de wijngaarden, zoals het bij elke teener hoort. Hierdoor besloot hij om kunst te gaan studeren. Tot grote verbazing ging hij na zijn studies niet in de kunstwereld werken, maar werd zijn interesse in wijn des te groter en ging hij terug bij zijn ouders werken en een paar wijnboeren in de streek. Nikolas is dan 21 jaar, zonder oenologische studies te hebben gedaan, beslist hij te reizen naar Australië (Victoria), waar hij gedurende 2 jaar bij een kleine wijnboer gaat werken. Hier leer hij de verschillende facetten van een wijnhuis. Het werk in de wijngaard, de wijnkelder, het commercieel aspect, ect.
Bij zijn terugkomst geraakt hij in contact met agronomist Marco Simonit die internationaal bekend staat voor zijn wijngaardmanagement en speciale snoeitechnieken om de wijnstokken beter en ouder te laten worden. Hij reisde de heel Italië rond en onmoete internationaal veel gerenomeerde wijnhuizen. Hij leerde wijnen kennen die hij graag dronk, maar voornamelijk veel wijnen (conventioneel) die hij niet graag dronk. ZO wist hij perfect wat hij later niet wou. 5 jaar later in 2018 beslist hij zijn eerste poging te doen om de druiven van zijn vader te vinifiëren. Zijn ouders hebben een kleine 2 ha wijngaarden met oude wijnstokken tussen de 50 en 80+ jaar. De vader verkocht steeds de druiven, zijn grootvader maakte een beetje huiswijn en verkocht de rest. Het is dus de eerste keer dat de familie zelf wijnen maakt en commercialiseert van hun eigen druiven.
Nikolas spreekt hierover met zijn vriend waarmee hij zijn eerste fles dronk. Die had een leegstaande ruimte in de de buurt waar hij nu zijn wijnkelder heeft. De cirkel is rond. In 2021 beslist hij alle wijngaarden van zijn ouders te gebruiken, op de Sauvignon Blanc na. Een druif die hij minder graag heeft en die naar zijn goesting ook niet correct aangepland werd destijds. Een andere reden is dat hij enkel de lokale druiven wenst te gebruiken om zo een betere terroir expressie te hebben in zijn wijnen.
Wat maken zijn wijnen zo speciaal? Het feit dat ze expressief zijn en lager in alcohol. Dit heeft hij allemaal te danken aan Marco Simonit die hem geleerd heeft hoe hij meer schaduw moet vormen over zijn druiven. De druiven komen nauwelijks in contact met de zon, omdat de zon de smaak van zijn druiven te veel beïnvloedt. Nikolas, met de hulp van zijn ouders en vrouw Lena (Lelle) zorgen voor een zeer uitgebreide biodiversiteit door het planten van fruitbomen en telen van groenten in de wijngaarden. De druiven moeten fris blijven, maar met de nodige complexiteit, dat is zijn missie. Leuk om te weten is dat de heuvel waarop ze zitten een van de warmste is van het gebied. De druiven worden bijna een week later geoogst dat de rest en toch voelen ze frisser aan. Ware kunstwerken in de fles dus.
Ook hier in Cormons is er dezelfde bodem als bij Radikon, Klinec, Mlecnik, Paraschos,... namelijk de Ponka (officieel Flysch). Zoals u kunt zien is er zeer weinig aarde en vinden deze oude druivenstokken hun weg door het gesteente, die de typische mineraliteit geeft aan deze wijnen.
Wat de wijnen van Juretic onderscheid van vele wijnboeren uit de regio, is dat ze niet focussen op druiven, maar eerder op percelen. Zelf al zijn er verschillende druiven zijn in een perceel zoals de Gemischter Satz in Oostenrijk, worden deze druiven samen geoogst. Zijn missie is om een perceel te vertalen in de fles en niet zozeer de druiven. Al komt er binnenkort wel een 100% Ribolla, afkomstig van één perceel.
Ondertussen heeft heeft Nikolas in 2023 een oud perceel van zijn grootvader terug kunnen kopen. Wat het domein op 3ha brengt. Hierdoor moest hij op zoek gaan naar een nieuwe locatie. Waar hij nu de vinifiactie doet in betonnen vaten, korte maceraties van een week en rijping op eiken vaten. Alles wordt met de hand gedaan, zowel in de wijngaarden als in de wijnkelder. Hij wilt zo beter in contact zijn met zijn wijn, maar ook met het harde werk van de familie en wilt niet dat een elektrische / pneumatische machine hier in tussenkomt.
Uiteindelijk heeft hij nooit in de kunstwereld gewerkt of misschien net wel... Want elke fles is een kunstwerk en zijn de labels werden ook door hemzelf ontworpen.