BUBBLE TASTING Zaterdag 10/02/24

Klinec

Wie ooit naar Slovenië gaat moet langs de regio Gorizia / Brda rijden. Een gebied met een eigen identiteit, nooit volledig deel geweest van een groter geheel. Wat deze mensen extreem koppig maakt, maar anderzijds grote levensgenieters. Een gebied dat steeds werd overspoeld door andere heerschappijen. Van de Grieken, Romeinen, de Slavische volkeren, Karel de Groote met zijn Karolingische Rijk, het Habsburgse rijk, het Ottomaans rijk nadien Oostenrijk-Hongarije. Tijdens de 1e Wereld Oorlog vluchtte zeer veel Slovenen naar Amerika, het werd even deel van Italië om nadien omgevormd te worden tot Yougoslavië.... om in 1991 volledig autonoom te worden als 1 land. Een beetje een simplistische uitleg voor een geteisterd land door de eeuwen heen, maar we willen het hier hebben over de wijnen :)

Medana is een heel oude nederzetting. Het werd voor het eerst vermeld in de historische verslagen in 610. De geschiedenis van de wijnbouw en wijnbereiding in dit gebied is echter nog ouder, het dateert uit het oude Griekenland, dat koloniën had in deze regio, en later tot het Romeins tijdperk die de omliggende steden bevoorraadde met wijn die hier vandaan kwamen. Na de val van het Romeinse rijk kwam het grondgebied van Goriška Brda in handen van de patriarch van Aquileia en de graven van Gorizia en het land werd voor hen bewerkt doorpachtboeren. Deze boeren waren verplicht een groot deel van hun opbrengst af te staan ​​aan hun meesters. Later bereikten enkele boeren hun onafhankelijkheid en ze vormden hun eigen boerderijen.

Naarmate het aantal van dergelijke onafhankelijke boeren toenam, steeg ook de concurrentie en dwong het de boeren om een ​​meer doordachte benadering van wijnbouw en wijnbereidingen te ontwikkelen. Ongetwijfeld verdienden de jezuïeten de eer voor de toenemende kwaliteit van de wijnen in Medana. De Jezuïtenorde werd opgeheven in 1773, in het klooster werd er een wijnschool opgericht, genaamd Jordanum, waar kennis en technieken overgedragen werd aan andere wijnmakers in het dorp. Tijdens het bewind van Maria Theresia en Jozef II werd een classificatie van wijnbouwgebieden in de Habsburgse monarchie ingevoerd. Het gebied van het toenmalige graafschap Gorizia werd onderverdeeld in tien kwaliteitscategorieën, afhankelijk van de kwaliteit van de wijn die in de afzonderlijke dorpen werd geproduceerd. Medana werd ingedeeld in de eerste categorie en de wijnboeren en wijnmakers in het dorp handhaven vandaag de dag nog steeds de hoge normen. De familie Klinec is hier een van de oudste families en houdt zich sinds 1918 bezig met wijnbouw in Medana.


U hoort het, bij Klinec zijn het allemaal bon-vivants. Kwalitatieve wijnbouw blijft bij hen hoog in het vaandel, daar het zeer grote levensgenieters zijn. Wie de kans heeft om ooit naar daar te reizen MOET eens stoppen in het restaurant.  U zal begrijpen waarom kwalitatieve wijnen hier belangrijk zijn. 
De wijnen van Klinec proeven zeer toegankelijk voor vele liefhebbers, het zijn de gepassioneerde in het genre die de gelaagdheid van deze wijnen zal begrijpen. Dit is meer dan wijn alleen, dit is een manier van leven.

We quoteren hen graag:
Wij, de boeren, hebben een grote verantwoordelijkheid voor de toekomst van onze planeet. Met een irrationele, ongeschikte en hebzuchtige benadering zou de aarde waarop we werken besmet, vernietigd en in een woestijn veranderen. Of we kunnen het levend, vruchtbaar en welvarend houden en het vervolgens met trots aan onze kinderen overhandigen. Op onze boerderij zijn we ons bewust van onze verantwoordelijkheid en daarom werken we ongeveer 6 hectare wijngaard in de omgeving van Medana (180 meter hoogte) duurzaam - zonder kunstmest, pesticiden en herbiciden. We bemesten onze eigen wijnstokken met zelfgemaakte compost en beschermen ze tegen ziektes met middelen die onschadelijk zijn voor het milieu en de mens. Ze zijn gemaakt van: kruiden, plantenextracten en extracten van zeewier; we gebruiken ook zure klei, silicaten, wei, beperkte hoeveelheden koper en zwavel. Onze wijngaarden zijn met gras begroeid en bedekt met struiken en bomen. Elke wijngaard leeft dus als een ecosysteem waarin we werken in overeenstemming met kosmische cycli. Zo'n respectvolle manier van boeren houdt de aarde in leven. Onze wijnstokken leven in volledige balans en produceren op hun beurt elk jaar uitzonderlijk fruit, dat we gebruiken om unieke en natuurlijke wijnen uit te brengen.

1 - 9 van 9 (1 pagina's)

Klinec

Klinec - Gardelin 2019

rating

€38,50

Ex Tax: €31,82

..

Klinec

Klinec - Jakot 2019

rating

€38,50

Ex Tax: €31,82

..

Klinec

Klinec - Malvazija 2019

rating

€38,50

Ex Tax: €31,82

..

Klinec

Klinec - Mora 2009

rating

€82,50

Ex Tax: €68,18

..

Klinec

Klinec - Ortodox 2013

rating

€150,00

Ex Tax: €123,97

..

Klinec

Klinec - Quela 2017

rating

€38,50

Ex Tax: €31,82

..

Klinec

Klinec - Quela 2018

rating

€38,50

Ex Tax: €31,82

..

Klinec

Klinec - Rebula 2019

rating

€38,50

Ex Tax: €31,82

..

Klinec

Klinec - VERDUC 2012

rating

€142,50

Ex Tax: €117,77

..

1 - 9 van 9 (1 pagina's)