BUBBLE TASTING Zaterdag 10/02/24

Mlecnik


De familie Mlecnik heeft 9ha wijngaarden in Vipava vallei, waar ze een gemiddelde van 12.000 flessen per jaar van uitbrengen. Over lage rendementen gesproken. Dit is een bewuste keuze geweest. Door hun snoeitechnieken kunnen ze lage opbrengsten aanhouden, zodat het de wijnstok toelaat om van nature beter bestand te zijn tegen ziekten en plagen. Bij Mlecnik wordt elke plant met dezelfde zorg behandeld als een bonsai. 
De witte wijnen krijgen slechts een maceratie van 3 a 5 dagen en toch zijn deze heel diep en intens van smaak, daar deze verder blijft rijpen op grote eiken vaten gedurende 2 a 3 jaar. Eens de wijn op fles gaat, wachten ze nog een paar jaren alvorens deze beschikbaar te zetten voor verkoop. Zo heeft men dus wijnen van Mlecnik die 7 a 10j oud zijn, maar nog maar net op de markt zijn. Dat is wat men toewijding heet.


Deze visie van wijnbouw komt niet vanzelfsprekend. De familie Mlecnik is al ten minste 200 jaar betrokken bij wijn. Uit privé archieven kunnen ze teruggaan tot 1820 en tussen 1941 en 1943 zijn er bewijzen dat ze hun productie zelf bottelde voor familiaal gebruik. De rest van bewijzen zijn helaas verloren gegaan tijdens de twee wereldoorlog.
Valter, de vader van Klemen zette de eerste stappen in de familiale wijnbouw in 1982. Vanaf 1986 beslist hij om de boerderij helemaal over te nemen. Hij zet zijn visie verder door eigen opvattingen die hij waarneemt in de natuur met een sterke focus dat alles in harmonie moet zijn, zowel in de wijngaarden als in de fles. Op dit ogenblik beslist Valter om geen herbicides meer te gebruiken. Een paar jaar later verkopen ze het ouderlijk huis om bredere ambities aan te gaan. Het is bij deze verhuis dat een cruciaal punt bereikt wordt. Het is in 1987 dat Valter de eerste stappen maakt in het testen van "natuurlijke" vinificaties. De eerste jaren wordt de wijn in bulk verkocht op het domein, terwijl Valter verder experimenteert in de kelder. De eerste botteling was in 1989 (helft van de productie) en in 1990 bottelde hij de hele productie. Er werd hier en daar nog te veel gemanipuleerd met de wijnen en Valter merkte dat het niet de goede richting ging. Hij beslist te duiken in oude boeken over wijnbouw, waarvan een zelf meer dan 200 jaar was. Hij vindt er meer informatie over de vinificatie van witte wijnen met schilmaceratie. Samen met zijn diepe filosofische gedachten werkt hij een systeem uit die hij voor de eerste keer in 1996 toepast. Het jaar 1996 is niet toevallig, daar alle grote namen uit de regio zoals Radikon, Gravner, Princic,... samen met deze kwestie bezig waren. Elk had zijn eigen interpretatie hierover, het is in dat jaar dat de regio voor altijd veranderd is in wat het geworden is vandaag. De bakermat van gemacereerde witte wijnen. Orange wijnen of hoe ze het liever noemen in de regio "amber wijnen", is een woord die de familie Mlecnik niet graag gebruikt. Voor het zijn het gewoon witte wijnen, zoals ze moeten zijn, zoals ze vroeger waren.
Dit klopt ook wel met de visie van het land. Toen ik op restaurant ging aan het Bled meer, zag ik een fles van Mlecnik en andere wijnen gewoon tussen de witte wijnen staan. Een statement voor het old-school nalatenschap van de regio, in een huidig jasje. 


Het is dus vanaf 1996 dat Valter stilletjes aan begrijpt dat zijn druiven nog gezonder de kelder moeten binnenkomen en dat er in de wijngaarden nog harder gewerkt moet worden om de perfecte druiven te hebben. Het is in 2005 dat de hele boerderij gecertificeerd Bio is, als een van de weinige in de regio toen. Vele keken de kat uit de boom. Want in het geval van Mlecnik betekent dit 3 jaar conversie en nadien minstens 7j wachten tot als de flessen op de markt kwamen. Een rit van lange adem, met een fantastisch resultaat aan de eindmeet. 
De wijngaarden zijn heuvelachtig, tussen 50 en 90m boven de zeepiegel, de zee die zich slechts op 15km van de wijngaarden bevindt. De meeste wijnstokken werden gepland tussen 96 en 99, de oudste Tokaj Friulano druiven in 1945. De bodem is dezelfde als in de regio Brda / Gorizia, namelijk ponka. De regio wordt vaak geteisterd door hevige snelle en ijskoude winden, genaamd de Bora. Dit zorgt voor de nodige afkoelingen. De druiven genieten van de nodige mineraliteit, bieden mooi rijp fruit aan en behouden de nodige frisheid.

Mlecnik is een nederige familie. Ze zetten zichzelf niet graag in de spotlight, toch hebben ze een belangrijke voortrekkersrol in de regio. Verschillende keren heb ik de kans gehad om eens een wijn van dit wijnhuis te proeven. Het is pas in de lente van 2022 dat ik op een ViniVeri beurs, de zoon Klement Mlecnik tegen kwam. Het is na het proeven van grote kleppers zoals Paolo Bea, Rinaldi, Dario Princic, Klinec, ect ect... dat ik pas besefte hoe groots dat deze wijnen waren / zijn. Het was de eerste maal dat ik al zijn cuvées naast elkaar kon proeven en tot inzicht kwam dat deze wijnen hun plaats verdienen in ons aanbod.

1 - 5 van 5 (1 pagina's)

Mlecnik - Chardonnay 2018

rating

€36,09

Ex Tax: €29,83

Aantal geproduceerde flessen: 2400Oppervlakte: 2,3haDichtheid van aanplant: van 4500 (oudste wijngaarden) tot 8000 planten/haChardonnay is een druivenras dat in deze omstandigheden duidelijk het terroir en de rijpingsomstandigheden in de verschillende jaren weerspiegelt. Na de oogst werd het grootste deel gedurende 4 dagen met de schillen gemacereerd (zonder temperatuurcontrole, zonder toegevoegde gisten...), waarmee het een grote hoeveelheid extra stoffen aan de schillen onttrok en die ervoor zorgen dat de wijnen lang houdbaar zullen zijn met een grote natuurlijke stabiliteit. Een visueel eff..

Mlecnik - Cuvée Ana 2018

rating

€33,50

Ex Tax: €27,69

Normaal gezien wordt er elk jaar een cuvée Ana gemaakt, die een blend is van Chardonnay, Malvasia, Sauvignonasse (Tokaj Friuliano) en Rebula.2016 was kwalitatief een goed jaar, maar de opbrengsten waren pak minder. Hierdoor konden er niet voldoende druiven geoogst worden om deze blend te maken.Cuvée Ana is een wijn die Valter genoemd heeft naar zijn grootmoeder. Omdat de blend niet gerespecteerd kon worden hebben Valter en Klemen besloten om het een andere naam te geven.Schilmaceratie van 4 dagen, rijping op grote eiken vaten gedurende 3 jaar, nadien 2 jaar rijping op fles. Spontane gisting, g..

Mlecnik - Cuvée Vipavska dolina 2016

rating

€32,50

Ex Tax: €26,86

Normaal gezien wordt er elk jaar een cuvée Ana gemaakt, die een blend is van Chardonnay, Malvasia, Sauvignonasse (Tokaj Friuliano) en Rebula.2016 was kwalitatief een goed jaar, maar de opbrengsten waren pak minder. Hierdoor konden er niet voldoende druiven geoogst worden om deze blend te maken.Cuvée Ana is een wijn die Valter genoemd heeft naar zijn grootmoeder. Omdat de blend niet gerespecteerd kon worden hebben Valter en Klemen besloten om het een andere naam te geven.Schilmaceratie van 4 dagen, rijping op grote eiken vaten gedurende 3 jaar, nadien 2 jaar rijping op fles. Spontane gisting, g..

Mlecnik - Merlot 2015

rating

€37,50

Ex Tax: €30,99

Aantal flessen: 2700Oppervlakte: 3,4 haDichtheid van aanplant: 1200/haDe druiven voor Merlot werden geplukt in een 62 jaar oude wijngaard op de zuidelijke helling van Biljenski griči (heuvels van Bilje - beste wijnproducerende plaats van de Vipava vallei). Na de oogst werd een maceratie (zonder controle) van 14 dagen in open kuipen toegestaan, waarin het meeste langzaam wijn werd door spontane gisting. Na het persen rijpte de wijn 2 jaar in grote eiken vaten en vervolgens nog eens 4 jaar in flessen voordat hij op de markt werd gebracht. Behalve een toevoeging van een minimale hoeveelheid zwave..

Mlecnik - Rebula 2018

rating

€36,09

Ex Tax: €29,83

..

1 - 5 van 5 (1 pagina's)