Kmetija Stecker ligt in het kleine dorpje Snezatno, naast Nova Gorica, in het Goriška Brda-district van Primorska in het noordwesten van Slovenië, met de Alpen in het noorden en de Adriatische Zee in het zuiden. Burda is een woord dat heuvel betekent. Deze heuvel die zich uitstrekt over Italië heet Collio in Friuli.
De stad, een mix van Slavische, Latijnse en Germaanse volkeren en culturen, grenst aan de Italiaanse regio Friuli-Venezia Giulia en ligt aan de overkant van de heuvel van Oslavia (Radikon).
De geschiedenis van de familie Stäcker gaat in de vroegste schriftelijke documenten terug tot 1672. En tot op de dag van vandaag zijn ze nog steeds geworteld aan dit land. Janko Steckar, 10e generatie, werd geboren tijdens het naoorlogse tijdperk van de Socialistische Federale Republiek Joegoslavië. In de tijd van Janko's overgrootvader verbouwden ze een verscheidenheid aan fruitbomen, waaronder kersen, abrikozen en pruimen.
Toen het landgoed Steckar werd overgenomen door Janko, concentreerden hij zich op het maken van wijn. In 2000 zijn ze overgestapt op volledig biologische landbouw en volgde ze zo de biologische stroming van de andere bekenden uit de regio die eind jaren '90 al aan het overschakelen waren.
In 1844 schreef Matija Vertnik (een priester die in de buurt van de Steckar-boerderij woonde) in een Sloveens wijnboek: 'Laat de schillen 24 uur tot 30 dagen weken.' Dit verbetert de smaak en het rijpingsvermogen van de wijn, wat resulteert in een droge wijn. ’ staat geschreven. De antioxidanten in de tannines van de fruitschillen zorgen ervoor dat wijn lang meegaat. Iets waar Janko oren naar had en in praktijk ging gaan toepassen, samen met andere experimenten.
Quote Janko Stekar: "Wij geloven dat wijn meer is dan alleen een alcoholische drank, het maakt deel uit van onze cultuur. Al generaties lang is het gebaseerd op een duurzame aanpak, minimale interventie, biologische teelt en wijnbereiding, wijnen die het lokale karakter weerspiegelen en niet gebonden zijn aan het concept van kleurtoon of wijnbereidingstechniek. Authentieke wijnen die het terroir sublimeren spreken rechtstreeks de emoties van de drinker aan en vertellen ons over onze gedachten en het karakter van het land."
"003" is een zeer speciale oxidatieve Pinot Grigio in Vin Jaune stijl. 3 dagen schilmaceratie en nadien 14 jaar rijping onde laagje flor. Deze 2003 brengt het potentieel van wat men hier in de regio kan doen op geheel ander niveau. Voor de liefhebbers van het genre is dit een must have. ..
Historisch gezien is Kmetija Stekar naast wijnbouw altijd bezig geweest met verschillende fruitteelten. Vroeger werd er niet zoveel met andere fruiten gewerkt. Na een paar moeilijke jaren door vorst, hagel, meeldauw, besloten Janko en Tamara om ook cider te maken om de verliezen van de wijngaarden te kunnen opvangen. Houdt u niet van cider omwille van dat klein muffig kantje die men soms krijgt? Dan moet u deze zeker proberen. Oude variëteiten, zorgvuldig geselecteerd en op natuurlijke manier gevinifieerd. Hier proeft men echt de appels alsof het een jeugdherinnering is. ..
Kos is een merlot geoogst met botrytis in 2011. Hier worden slechts 500 kleine flesjes (37,5cl) op de markt gebracht. De wijn is halfzoet en wordt gedurende meer dan 10 jaar oxidatief gerijpt op acacia vaten. Voor wie op zoek is naar een madeira-stijl van wijn kan menige gasten (of zichzelf) verrassen. ..
Kuisko Chardonnay is een speciale cuvée van een top chardonnay perceel, 25 dagen maceratie op de schillen en 36 maanden rijping in acacia vaten. We kozen deze oranje wijn boven de andere vanwege zijn rijke intensiteit. Het brengt een andere dimensie van Chardonnay met een ongelooflijke aromatische lengte. ..
Wie aan Riesling denkt, denkt vaak aan restsuiker. Een interessante insteek voor Stekar die hier naast de Riesling (90%) ook Picolit (10%) aan toevoegt. Picolit wordt in de regio meestal gebruikt voor nobele zoete wijnen. Behalve dat ze hier hun eigen koppigheid bewaren en er een droge gemacereerde wijn van hebben gecreëerd. Het is al lang dat we overtuigd zijn dat Riesling een leuke druif is voor lange maceraties, het brengt veel kruidigheid van deze druif naar boven. Hier gaat de wijnboer een tikkeltje verder door het toevoegen van picolit om het een beetje pittiger te maken met toetsen van ..
Een Merlot gemaakt door hun dochter Katarina Stekar. Het was bedoeld om er een licht sappige wijn van te maken, slechts een paar dagen maceratie en daarna rijping op inox. Wat Katarina hier heeft uitgestoken is gewoon waanzinnig lekker sap. Het doet zeer sterk denken aan een pinot noir met meer structuur, maar neen, nog eens een Merlot die bewijst dat Collio, Brda de bakermat is van deze druif. ..