Christopher Barth
©all pictures by Andreas Durst
Het komt niet elke dag voor, maar als wijninvoerder zijn dit de momenten die onze job zo leuk en spannend maken. De zoektocht naar de kleine parels, startende wijnboeren met veelbelovende visies en vooral veelbelovende wijnen. We ontdekten de wijnen voor het eerst op een beurs in Keulen, na een honderdtal wijnen te proeven uit verschillende landen in verschillende stijlen, bracht de Riesling Melaphyr rust aan mijn pallet. Al weet ik niet of "rust" het juiste woord is, toch voelde het zo. Pure energie, zachtheid en lengte. Atypische Riesling, vernieuwend en toch... als men er stil bij staat... een Riesling hoe hij eigenlijk zou moeten zijn.
Tijdens de zomer van 2023 besloten we om op vakantie te gaan in Oostenrijk en een paar dagen voor ons vertrek, stuurde Christopher me een bericht om te vragen of ik nog steeds interesse had in zijn wijnen. Ik weet niet of u gelooft in toeval of niet, de waarheid moet gezegd worden. Alzay, waar Christopher woont, was een omweg van 5 minuten. We maakte een afspraak en wat een kort bezoek moest worden werd een late avond en een overnachting in Alzey. Waar menige flessen werden gedeeld (een groot deel van mijn vakantieflessen gingen na dag "0" er al aan), waar de moeder een van de beste zuurdesembroden gemaakt heeft uit mijn leven, op basis van de droesem van de Sylvaner.
De spontaniteit en intensiteit dat deze tweede ontmoeting werd is een perfecte vertaling van Christophers wijnen. Maar hoe geraakt zo een jonge wijnboer onmiddellijk aan zo een niveau van wijn? Christopher, de dagdagelijkse IT'er... kreeg opeens de opportuniteit door een verandering van het lot. Zijn onkel overleed helaas en het gevaar bestond dat alles verkocht ging worden. Een kans die hij niet kon laten liggen en in een haastige beslissing nam hij de wijngaarden over. (Haast en Spoed, "zelden" goed, af en toe boenk er op). Christopher wou wijnbouw leren als autodidact en besloot te gaan studeren aan de befaamde universiteit Gheisenheim, bekend voor een eerder klassieke / conventionele benadering van wijn. Stap per stap ging hij op zoek naar perfectie.
Toevallig waagde ik de stap. Mijn voordeel als autodidact was mijn onpartijdigheid, gemak en succes door nieuwsgierigheid. Wat meteen duidelijk was: mijn werk moet de vitaliteit van de bodem behouden en zich afspelen in het ritme van de natuur. Biologisch-dynamische landbouw is een uiting van mijn streven naar de hoogste kwaliteit. Ik zou graag een handje willen helpen van de wijngaard tot de kelder - dat kan alleen op een kleine en delicate manier. - Christopher Barth -
Het domein is 7ha groot en wordt volledig door hem en zijn vrouw onderhouden. Het viel me op dat hij zeer veel genot heeft aan het werk in de wijngaarden, zo is een van zijn lievelingsbezigheden de wintersnoei. Lekker warm induffelen, oordopjes met zijn favoriete muziek en tot rust komen.
Deze 7ha worden alvast gekenmerkt door een specifieke eigenschap van de bodem, namelijk Melaphyr. Een type basaltsteen van vulkanische oorsprong, deze geeft de nodige aromatische eigenschappen aan de druiven, gepaard met een hemelse spanning. Combineert deze eigenschappen met het bijna maniakaal opvolgen, experimenteren en proeven van elk perceel, elke druif, elk type vat en je bekomt wijnen van een ongeziene natuurlijke strakheid, lengte en diepgang. Wetend dat Rheinhessen een redelijk warm en zonnig gebied is in Duitsland, is het soms verbazingwekkend om wijnen met slechts 10°C alcohol te hebben afkomstig van 100 jaar oude sylvaners.
Voor ons lijken de wijnen van Christopher Barth meer op de modernere / natuurlijke Jura wijnen dan de klassieke Duitse wijnen. Al is deze vergelijking misschien niet helemaal gerechtvaardigd, het geeft ons alvast een beetje gemoedsrust dat dit misschien de toekomst kan zijn van een nieuwe beweging binnen het Duitse wijnlandschap.