Het is al een paar jaren dat we de wijnen van Bannwarth opvolgen. Daar het voor ons niet de gemakkelijkste wijnen waren uit de Alsace. We besloten om het domein te gaan bezoeken om beter te begrijpen wat hun visie is.
Laurent en Suzanne Bannwarth stichten het domein rond 1950, hun kinderen komen officieel bij het familiebedrijf in 1987. Stephane en Régine Bannwarth beslissen om meer biologisch te gaan werken, maar de ouders weigeren. Voor hen was dit een stap terug in de verkeerde richting. Tot op heden hebben de ouders het er nog steeds moeilijk mee met de keuzes die hun kinderen gemaakt hebben, al kregen we eerder het gevoel dat het een kwestie van koppigheid / trots is dan hun werkelijke overtuiging. U weet hoe ouders soms kunnen zijn :)
In 2001 besloten Stéphane en Regine met biodynamie te experimenteren en kregen ze de hulp van bevriende wijnboer "Christian Binner" uit de regio hiervoor. In 2004 begonnen ze het onder de knie te hebben en in 2007 werd het domein officieel gecertificeerd. Dat jaar hadden ze een Georgische stagiair op het domein. Hij nodigde Stéphane uit naar zijn vaderland en zo werd Stéphane geïntrigeerd door het gebruik van amphore wijnen. In 2011 kocht hij zijn eerste amforen en vandaag wordt 10% van zijn wijnen op deze manier gevinifieerd. Zijn eerste amfoor werd bij wijze van experiment in de grond naast het huis begraven. Het werd al snel duidelijk dat deze amfora's begraven moesten worden, omdat ze zeer kwetsbaar zijn. Deze Georgische amforen zijn een verloren ambacht geworden. Ze zijn maar ongeveer 2 cm dik en je kunt maar +/- 15 cm per keer bouwen, dan moet je 2-3 dagen drogen om 15 cm meer te bouwen enzovoort. Daarna worden ze bedekt met bijenwas om ze minder poreus te maken.
Dit was niet altijd gemakkelijk voor Stéphane, zijn vrouw Geneviève en zijn zus Régine. Door minder technologie te gebruiken en minder sulfiet te gebruiken, werden enkele fouten gemaakt. Fouten die zij hebben toegegeven, aangenomen en waarvan zij hebben geleerd. Bij Bannwarth liegen we niet, maar geven we bepaalde wijnen meer tijd om zich goed te ontwikkelen, wat ons de kans geeft om verschillende jaargangen aan te bieden. Alle flessen worden afgesloten met een glazen stop (Vinolok), en een laag siliconen, die een minimale hoeveelheid zuurstof doorlaat, zodat de wijn zich in alle rust verder kan ontwikkelen.
Hun wijngaarden liggen in een perfect microklimaat in Bildstocklé, boven Obermorschwihr. Met een beetje geluk wordt het een van de eerste 1er Cru in de Elzas, maar hij moet eerst nog door bureaucratische handen. De percelen zijn licht hellend, op een hoogte van 250-300 m, rijk aan vochtig houdende kalksteen, wat het een extra karakter geeft. Dit is een van de droogste streken van Frankrijk. Zuidelijke ligging, droge zomers, hete winden (Föhn).
Wijn van 100% Gewürztraminer. Op klei en löss (sedimentgesteente) bodem. Deze wijn heeft een schilmaceratie van 10 dagen ondergaan en is spontaan gefermenteerd.Zonder temperatuurscontrole. Er zijn geen additieven toegevoegd. Geen sulfieten aan toegevoegd, heeft enkel 15 mg/l natuurlijke sulfieten. Ongefilterd.Veel florale aroma's, de nieuwe en andere stijl van gewürztraminer...
Wijn van 100% Gewürztraminer. Op klei en löss (sedimentgesteente) bodem. Deze wijn heeft een schilmaceratie van 10 dagen ondergaan en is spontaan gefermenteerd.Zonder temperatuurscontrole. Er zijn geen additieven toegevoegd. Geen sulfieten aan toegevoegd, heeft enkel 15 mg/l natuurlijke sulfieten. Ongefilterd.Veel florale aroma's, de nieuwe en andere stijl van gewürztraminer...
Wijn van 100% Gewürztraminer. Deze heeft enkel een vinificatie gehad in Georgische terracotta potten, genaamd: Qvevri. Maceratie van 8 maanden. Zo bekomt men de amberkleurige wijn. Ongefilterd. Eveneens geen toegevoegd sulfieten.Slechts 1600 flessen op de markt gebracht.Laat je betoveren door deze wijn met z'n mystieke dimensie. ..
Wijn van 100% Riesling. Spontaan gefermenteerd in Georgische terracotta potten (Qvevri) zonder andere toevoegingen. Ongefilterd en niet geklaard. Intens in de neus, aroma's van gedroogd fruit, floraliteit en een mooie kruidigheid. In de mond heb je een complexiteit om u tegen te zeggen. Deze complexiteit wordt versterkt met een aangename, frisse en lange afdronk. Etherish, aards, harmonieus, enz...Gastronomische wijn voor de liefhebbers.Slechts 1200 flessen op de markt gebracht...
Wijn van een blend van Riesling, Pinot Gris en Gewürztraminer. Op kalk, klei en löss bodem. De wijn is spontaan gefermenteerd met de schil op Georgische terracotta potten gedurende 8 maanden. Dit zonder temperatuurscontrole. De wijn is ongefilterd, niet geklaard en heeft geen andere toevoegingen. Complexe aroma's die u naar een andere wereld brengt.Slechts 2000 flessen van op de markt gebracht...
Wijn van een blend van Riesling, Pinot Gris en Gewürztraminer. Op kalk, klei en löss bodem. De wijn is spontaan gefermenteerd met de schil op Georgische terracotta potten gedurende 8 maanden. Dit zonder temperatuurscontrole. De wijn is ongefilterd, niet geklaard en heeft geen andere toevoegingen. Complexe aroma's die u naar een andere wereld brengt.Slechts 2000 flessen van op de markt gebracht...
Wijn van een blend van Riesling, Pinot Gris en Gewürztraminer. Op kalk, klei en löss bodem. De wijn is spontaan gefermenteerd met de schil op Georgische terracotta potten gedurende 8 maanden. Dit zonder temperatuurscontrole. De wijn is ongefilterd, niet geklaard en heeft geen andere toevoegingen. Complexe aroma's die u naar een andere wereld brengt.Slechts 2000 flessen van op de markt gebracht...