Notice: Undefined index: HTTP_REFERER in /data/sites/web/thevinebe/www/config.php on line 1
Clé De Sol

BUBBLE TASTING Zaterdag 10/02/24

Clé De Sol

   Schlossberg
 Jean Baltenweck en zijn vrouw Yannick Mignot bezitten reeds geruime tijd een kleine 10ha wijngaarden die ze biologisch verzorgen sinds 1998. In 2001 kregen ze het label Bio Ecocert en wouden ze een stapje verder gaan. Zo kregen ze in 2003 hun biodynamisch label van Demeter. Jean en Yannick verkopen hun druiven aan de coöperatieve van Ribeauvillé, om zo de regio te stimuleren om meer Biologisch te werken, wat niet vaak het geval is hier. Al vindt men in Alsace al enorm veel bio en biodynamische wijnboeren in vergelijking met andere regio's.

In 2013 komt de zoon Simon Baltenweck in het verhaal. Hij is een toegewijde wijnboer die hier en daar wilt experimenteren zonder al te grote risico's te nemen, maar net door goed te begrijpen wat er in zijn wijngaarden groeit. Om meer aandacht te spenderen in de wijngaarden besloten ze om slechts 3.5ha over te houden. Naast het ecologisch aspect was het ook belangrijk om een landbouwbedrijf te hebben op menselijke schaal.  Zo kan de mens centraal staan in een natuurlijke omgeving en wordt het gebruik van moderne machines vermeden.
Ze houden de beste terroirs over zoals hun legendarische Schlossberg, Rosacker, Kalkofen en Muelforst.
Kalkhofen

De naam Clé De Sol werd gekozen net omwille van hun aandacht voor hun bodem, de bodem is de sleutel. Een mooie woordspeling, daar het ook de solsleutel betekent, alles moet in harmonie zijn. Harmonie betekent in deze, kunnen leven met wat de natuur brengt. Het is niet de bedoeling om een steriele wijngaard te bekomen, maar de planten bij te staan door middel van kruiden tisanes en extreem lage dosissen koper. Dit zorgt voor sterke planten met karakter, die wel ziek kunnen worden, maar zich hiertegen beter kunnen beschermen. Dit karakter proef je in deze wijnen, maar ook het karakter van de familie. Niet bang om eens te experimenteren in de kelder. De tijd nemen om alle suikers te laten uitgisten, al duurt het een paar seizoenen. Alles op zijn tijd, uiterst stabiele wijnen, licht (gewenst) oxidatief, wijnen die tijd nodig hebben om tot hun recht te komen, wijnen die begrepen willen worden.


1 - 8 van 8 (1 pagina's)

Clé De Sol

Clé de Sol - Grand Cru Schlossberg 2018

rating

€40,31

Ex Tax: €33,31

..

Clé De Sol

Clé De Sol - Pinot Gris Barrique 2017

rating

€25,49

Ex Tax: €21,07

De druiven zijn Noordelijk gericht op een heuvel naast Ribeauvillé. De ondergrond is vol mergel en loess. De druiven worden met de hand geoogst en meteen geperst. Met het sap vullen ze twee eiken vaten van 10j en 15j. De wijn rijpt in alle stilte verder gedurende 21 maanden. Er wordt niet aan de wijn geraakt, dus geen battonage. Enkel wordt er af en toe wat bijgevuld (ouillage) als het noodzakelijk is om fouten in de wijn te voorkomen. Aangezien ze weinig druiven hebben is het niet altijd mogelijk om constant bij te vullen, daarom dat ze soms, in geval van nood, wel eens een beetje r..

Clé De Sol

Clé De Sol - Pinot Gris Maceration 2018

rating

€28,10

Ex Tax: €23,22

..

Clé De Sol

Clé De Sol - Pinot Noir Kalkhofen 2017

rating

€43,50

Ex Tax: €35,95

..

Clé De Sol

Clé de Sol - Riesling 2016 Zero

rating

€20,30

Ex Tax: €16,78

..

Clé De Sol

Clé de Sol - Riesling Grand Cru Rosacker 2014

rating

€21,50

Ex Tax: €17,77

..

Clé De Sol

Clé de Sol - Riesling Meuhlforst 2016

rating

€23,50

Ex Tax: €19,42

Deze Riesling Lieu Dits Muelforst werd door de regio Alsace, INAO en Franse overheid erkend als 1er Cru. De regio heeft beslist om geen Grand Cru's meer toe te laten, het kan zelf zijn dat er een paar wegvallen. Het is afwachten op wat de Europese Unie beslist, ze zijn niet van plan om hieraan snel toe te geven.Het perceel is Zuidelijk gericht vol met mergel en triaces (fossielen). De wijn wordt geperst en rijpt 100% op inox, wat een weloverwogen beslissing is. In tegenstelling tot Duitsland waar men Riesling gemakkelijk op oude eiken vaten kan doen rijpen, is dit in de Alsace niet zo eenvoudi..

Clé De Sol

Clé de Sol - Riesling Muehlforst 2018 maceration

rating

€28,10

Ex Tax: €23,22

Deze Riesling Lieu Dits Muelforst werd door de regio Alsace, INAO en Franse overheid erkend als 1er Cru. De regio heeft beslist om geen Grand Cru's meer toe te laten, het kan zelf zijn dat er een paar wegvallen. Het is afwachten op wat de Europese Unie beslist, ze zijn niet van plan om hieraan snel toe te geven.Het perceel is Zuidelijk gericht vol met mergel en triaces (fossielen). De wijn wordt geperst en rijpt 100% op inox, wat een weloverwogen beslissing is. In tegenstelling tot Duitsland waar men Riesling gemakkelijk op oude eiken  vaten kan doen rijpen, is dit in de Alsace niet zo ee..

1 - 8 van 8 (1 pagina's)