Sansonnière
La Ferme de Sansonnière, van Mark Angeli, zijn zoon Martial en Bruno Ciofi. U leest het goed "La Ferme", hier spreekt men over een boerderij, geen Château of wijndomein. Hier zijn het boeren die aan het werk zijn. Mark Angeli afkomstig uit de Provence, begon met chemie te studeren aan de universiteit van Mareseille. Hij besliste om zijn studies te stoppen en ging werken als metser. Door een hernia was er voor hem geen toekomst in de bouw. Zijn laatste klant betaalde hem met een paar kisten Sauternes en toen besloot Mark om eens te gaan zien hoe ze dat maakten. Hij ging een jaar gaan werken bij Château La Tour Blanche in Sauternes. Dit bleek voor hem later de beste leerschool, hij zag hier hoe het niet moest.
Marks honger was aangewakkerd en wou zelf in de wijn beginnen. Bordeaux gronden waren toen al veel te duur, de Loire met zijn bekende château's, is raar maar waar een van de goedkoopste regio's uit Frankrijk. De keuze voor de Loire was toen enkel en alleen economisch. In 1989 trok hij naar de Loire en na zijn 2e dag daar vond hij deze boerderij, noch voor dat hij de wijngaarden had gezien, kocht hij deze verloederde boerderij. Zijn laatste renovatieproject, als ervaren metser zag hij hier de vele potentiëlen in. Hij kwam er in contact met Nicolas Joly van Coulée De Serrant en leerde daar de principes van biodynamie.
Deze boerderij bevindt zich net naast de Layon rivier, bekend voor zijn Côteaux de Layon. Hier bevindt zich men in het hart van de appellatie Bonnezeaux. Een appellatie die Mark in 2007 verliet omdat hij niet meer kon toekijken hoe deze hele bureaucratische circus verder kon blijven bestaan. Stilletjes aan denkt hij om terug te keren naar deze appellatie, daar hij merkt dat meer en meer boeren overschakelen naar bio-teelt. Hoe kan het dat de meest gereputeerde wijnen uit deze regio gewoon als "Vins de France" gebotteld worden. Maar het water is nog veel te diep.
Naast de bekende Salon des vins de Loire, organiseert Mark Angeli samen met Virginie Joly (dochter van Nicolas Joly) een van 's werelds bekendste en meest belangrijke biodynamische wijnbeurs van de wereld in "Les Greniers St-Jean". Terwijl de Salon des vins de Loire aan het leeglopen is, is het op les Greniers St Jean op de koppen lopen. Als statement kon dit wel tellen. Mark doet dit ook niet voor het geld, want alle opbrengsten van deze beurs gaan naar een organisatie in Madagascar voor het behoudt en de aanplanten van bossen.
Dit ligt in de natuur van Mark, die kleinschalig wenst te blijven voor economische alsook diplomatieke redenen. Zijn wijnen zijn op een paar maanden uitverkocht en zou gerust bij kunnen planten. In tegenstelling brengt hij andere mensen groot, zoals onder andere: Stéphane Bernaudeau, Cyril Le Moing en nu ook Bruno Ciofi. Bruno werkte 13 jaar in Alsace bij JP-Frick en leerde hier hoe men in biodynamie moest werken. in 2008 kreeg hij de kans om Domaine de la Pinte in de Jura te managen en te converteren naar biodynamie. In 2014 ontmoette hij de charmante Virginie Joly en na een twee jaar durende afstandsrelatie besloot hij om naar de Loire te trekken, gelukkig voor hem was Mark op zoek naar een partner en sloot Bruno de rangen.
Wat opvalt als men het domein gaat bezoeken zijn de twee paarse poorten van de wijnkelder. Als ik hem vroeg, van waar de keuze voor deze kleur, antwoordde Mark mij: "C'est la couleur des fous". De kleur van de zotten.... Men moest zot zijn om hier druiven te komen telen. Sinds de jaren 1960 met de komst van de industrialisatie van de wijnwereld, lag de focus hier enkel en alleen om massas rendementen te maken. De enige manier was om alles kapot te sproeien. De reden hiervoor is dat de regio telkens geteisterd wordt met de fratsen van de natuur: meeldauw, iodium, hagel, wisselvallige seizoenen. Mark besloot om in zijn eerste jaar zoete wijnen te maken. Zijn tweede jaar vernam hij dat het zwaar ging regenen in oktober en besloot hij zijn druiven vroeger binnen te halen om zo een droge wijn te verkrijgen. Maar daar stond voorlopig niemand op te wachten uit deze regio. Gelukkig was Colruyt op zoek naar een droge Bio Chenin Blanc en kocht de supermarkt alles op 18.000flessen. Iets wat Mark zonder schroom vertelt, omdat hij bijna alles te danken heeft aan Colruyt. De eerste jaren in deze stiel zijn cruciaal om te overleven. Mark heeft vele fouten gemaakt, vaak op de blaren moeten gaan zitten, maar is altijd blijven leren uit zijn fouten. Hij denkt nu eindelijk de weg gevonden te hebben. Afhankelijk van de jaren zijn de wijnen zoet of droog, het is de natuur die beslist. Als de wijnen zoet zijn, worden ze gefilterd en er wordt 20mg vulkanische sulfiet toegevoegd aan de wijnen (zoete wijnen mogen 400mg bevatten volgens de Europese wetten).
La couleur des fous.... ik weet het nog niet zo. Ik moest dit beter begrijpen en ging op zoek naar de betekenis van deze paarse, purple violet kleur. Het is de kleur waarvan men zegt dat het moeilijk te begrijpen valt, ze straalt een aura van mysterie uit. Het is ook de laatste kleur van de regenboog, het ultieme, de poort tot transcendentie (of het nu goddelijk of het bovennatuurlijke) en daarom is het altijd gebruikt om de wereld van dood, geest, spiritualiteit en religie te symboliseren.
Degenen die zich tot deze kleur aangetrokken voelen, houden van mysterie, het ongewone, ze genieten van eenzaamheid en dromen. Het zijn vaak mensen die meer gehecht zijn aan spirituele waarden dan aan materiële, en die, omdat ze ergens anders zijn, hoogmoedig kunnen overkomen. Laat dit misschien de perfecte vertaling zijn van Mark Angeli en zijn wijnen.