BUBBLE TASTING Zaterdag 10/02/24

Patrick Baudouin


Onze liefde voor de wijnen van Patrick Baudouin is een van vallen en opstaan. We leerden Patrick kennen op een beurs in de Loire in Angers - Le Grenier St-Jean. De glimlach, charisma, maar vooral zijn looks van een bon-vivant trokken mijn aandacht naar zijn tafel. Ik proefde zijn wijnen, een paar stelden teleur een paar anderen bliezen me omver. Een paar tafels verder had men de tafels van Nicolas Joly en Mark Angeli die voor mij een zeer grote emotionele betekenis hebben. Mijn aandacht en focus naar Patrick Baudouin zijn wijnen waren weggeëbd. Toen ik 6 maanden later naar Restaurant La Closerie ging in Mulhouse, besloot ik om een fles Effusion te bestellen. De wijn was potdicht, we vroegen om de wijn te karafferen. We vlogen van een teleurstelling naar volle extase, zoveel puurheid in een fles Chenin. Weeral 6 maanden later gaan we naar diezelfde beurs. Geen Patrick te bespeuren, maar één van zijn collega's. Een heel vriendelijke jonge man. Ik miste het charisma van Patrick. Je kan het vergelijken met de aanstekelijkheid die Bourvil had in de films van Louis de Funès. Geen paniek "Patrick komt deze namiddag", werd ons gemeld. We beslissen terug te keren in de namiddag. Nog steeds geen Patrick te bespeuren, we beslissen de degustatie te beginnen. Na een paar teleurstellende wijnen, kwam Patrick toe. Zijn glimlach, zijn energie, zijn passie voor elk detail, geven u een onbeschrijfelijk gevoel. En toch besloten we om nog niet samen te werken, er waren nog te veel vraagtekens.

Na onze reis in de Loire eind Mei 2020 besloot ik om Patrick Baudouin te gaan bezoeken, omwille van een drukke planning was het onmogelijk om een tasting te hebben met Patrick zelf, maar hij deed zijn best om ons te ontvangen en moest nadien naar een andere wijnbeurs vertrekken. Na onze rondleiding door de wijngaarden met zijn rechterhand Nadège, besloten we om drie andere afspraken te annuleren, en onze tijd te nemen om deze unieke wijnen te begrijpen. Telkens ik teleurgesteld was in deze wijnen, was het omdat ik geen tijd nam om deze te begrijpen. Een fout waarvan ik niet bereid was om deze nogmaals te begaan, met of zonder Patrick. Dit resulteerde in een samenwerking waarop ik, op de dag van vandaag, zeer trots op ben.

Patrick besloot in de 1990 het domein van zijn grootouders Maria & Louis Juby over te nemen, na een periode in Parijs en een geheel andere professionele carrière. In 2002 besloot Patrick om zich Biologisch te laten certificeren. De intentie van Patrick was er om de beste zoete wijnen te maken die men in deze regio kan vinden. De Côteaux du Layon is ook de enige appellatie in de Loire die een premier cru heeft "Chaume 1er Cru". Maar Patrick merkte al snel dat de locatie waar hij zich bevindt, veel meer complexiteit te bieden heeft dan louter en alleen een terroir voor zoete wijnen. De wijngaarden bevinden zich op een hypercomplexe bodemsamenstelling die eerder kristal gebonden zijn dan kalkgebonden. Hier vindt men zoveel verschillende bodemcomposities: vulkanisch, schisten, graniet, grafiet, zandsteen, kwarts, .... Dit komt omdat ze net op de grens zitten van het Armoricaans massief, die net de structuur van de Coteaux du Layon heeft gevormd. 

Hier laat men graag de terroir spreken, voor Patrick Baudouin betekent dit niet hetzelfde als de natuur aan zijn lot over laten. Hier werkt men zeer intensief in de wijngaarden, in de kelder is een minimale interventie. Wijngaarden worden met paarden bewerkt, omdat het praktisch onmogelijk is om machinaal door deze complexe bodems te gaan. Alles wordt manueel geoogst, na persing gaat het sap onmiddellijk op eiken vaten. De vaten worden niet helemaal gevuld, zodat het gisten sneller kan beginnen. Eens de wijn op volle toeren gist, wordt er extra wijn toegevoegd aan de vaten, zodat ze lichtjes overlopen en zo een natuurlijke "débourbage" (1e filtering) ondergaan. Hier wordt er niet gechaptaliseerd, alles wordt spontaan gegist, zachtjes gefilterd en een kleine hoeveelheid sulfiet wordt toegevoegd.

De wijnen van Patrick zijn groots en hebben veel tijd nodig om open te komen. 1 a 2 uur na opening kan men al deze complexiteit waarnemen. Het is geen BBQ wijn, maar een fles die men in goed gezelschap drinkt om er emoties met elkaar te delen, net zoals de emoties die deze wijnen losmaakt.

Er zijn geen producten beschikbaar uit deze categorie.