BUBBLE TASTING Zaterdag 10/02/24

Emmanuel Haget


Emmanuel Haget was geofysicus gedurende 20 jaar. Hij bestudeerde wat er in onze planeet aarde ontwikkelde en besloot op een dag om deel uit te maken van deze ontwikkellingen door een unie te vormen met de grond. Wijnboer worden, dit was niet echt het plan die hij voor ogen had, maar het lot besliste er anders over. Wanneer Emmanuel in 2016 de kans kreeg om een deel van de percelen van Château Tour Grise over te nemen. De vorige beruchte eigenaar Philippe Gourdon ging in 2014 met pensioen. Philippe is een bekende in de wereld van de biodynamie, begon samen met Mark Angeli, Nicolas Joly, Richard Leroy, ect ect eind jaren '90 biodynamische principes toe te passen op hun wijngaarden en met groot succes. Philippe Gourdon had toen 11ha, hij had alles kunnen verkopen aan de hoogste bieder, maar besloot om een andere gok te wagen. Die van nieuwe locomotieven die de wijnwereld vooruit kunnen trekken. Het is sinds 2008 dat Saumur - Puy Notre Dame zijn eigen AOC heeft. Philippe wou zeker zijn dat wie het domein ook overnam, ervoor zou zorgen dat Puy Notre Dame, al dan niet in AOC, op de kaart zou blijven.
Daarom besloot Philippe om zijn percelen in 3 te verdelen. Zodat jonge wijnboeren de kans kregen om zijn werk verder te zetten. Het enige criterium was om verplicht Bio werk uit te voeren in de wijngaarden. Hij kon onmogelijk met het idee om dat iemand zijn percelen, zijn hard werk, zouden verpesten door eender welke rommel rond te sproeien. 

Samen met twee andere wijnboeren wordt het werk van Philippe Gourdon verder gezet. Naast Emmanuel Haget heeft u dus ook David Foubert, Pauline Mourrain die samen ook de installaties van Château Tour Grise hebben overgenomen. Tijdens de oogst gebruiken ze ook hetzelfde team. Dit zorgt ervoor dat de overnamekost lager zat, dat ze zich meer konden focus op het harde werk in de wijngaarden, maar vooral dat ze ook kennis konden delen. Ook andere domeinen uit de regio hebben deze wijnboeren met open armen ontvangen. Het is er een echte dorpsmentaliteit in vergelijking met andere grotere appellaties in de buurt.

We leerden het domein kennen op restaurant in Saumur, ik had nooit van deze wijnboer gehoord, de eerste sip liet me wat onverschillig, naarmate de wijn in mijn glas open kwam, begon ik te beseffen dat ik een zeer mooi glas aan het drinken was. Ik stuurde een foto van de fles naar Martial Angeli van Ferme de Sansonnière (een fijnproever als het komt op chenin blanc en andere grote wijnen). Zijn antwoord was: "Ah oui, ça c'est bon, il faut absolument que tu le rencontres". Zo gezegd zo gedaan, de dag nadien ging ik met vrouw en kind het domein bezoeken, veel nadenk werk hadden we niet nodig.


1 - 9 van 9 (1 pagina's)

Emmanuel Haget - Anitya 2021 - AOC Saumur blanc

rating

€24,30

Ex Tax: €20,08

..

Emmanuel Haget - Anitya 2021 Magnum - AOC Saumur blanc

rating

€52,60

Ex Tax: €43,47

..

Emmanuel Haget - Chant du Monde

rating

€22,09

Ex Tax: €18,26

..

Emmanuel Haget - Clos Messemé 2021

rating

€20,30

Ex Tax: €16,78

..

Emmanuel Haget - Clos Messemé 2021 Magnum

rating

€44,60

Ex Tax: €36,86

..

Emmanuel Haget - Hydropathe Magnum 2022

rating

€38,50

Ex Tax: €31,82

..

Emmanuel Haget - Loustic

rating

€17,50

Ex Tax: €14,46

..

Emmanuel Haget - Loustic 2022 Magnum

rating

€39,00

Ex Tax: €32,23

..

Emmanuel Haget - Palabres

rating

€17,00

Ex Tax: €14,05

..

1 - 9 van 9 (1 pagina's)