Mylene Bru & Bruno Barwise
Nog een ontmoeting die door het toeval is ontstaan. Als gevolg van covid-beperkingen zijn veel wijnbeurzen afgelast of uitgesteld. In dit geval werden de biologische wijnbeurzen van Montpeliers uitgesteld tot eind februari, net aan het begin van de schoolvakanties. Dat betekende dat de prijzen van vluchten de pan uit rezen, omdat veel reisbeperkingen werden opgeheven. Voor het eerst sinds lange tijd besloot ik de bus te nemen naar Montpellier, jawel, een freaking bus. De bus reed de hele nacht en er was een klein evenement waar ik 's morgens naar toe ging. Het probleem is, ik was meer dan een uur voor opening. Dus terwijl ik naar het toilet ging, zag ik deze lange charismatische man zijn flessen openen met sobere etiketten, ik dacht dat hij wat tijd nodig had om zijn tafel voor te bereiden en ik besloot een beetje frisse lucht te nemen en terwijl ik terugkwam was zijn tafel al klaar.
Bruno komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, toen hij naar Frankrijk kwam werkte hij voor Arte in de Sud Ouest als editor van documentaires. Toen ontmoette hij Mylene Bru en een nieuwe bladzijde was omgeslagen. Hij experimenteert nu met een andere vinificatie stijl dan gewoonlijk in de regio, minder extractie, meer evenwicht, meer fruit, meer elegantie. Zelfs als Mylène probeert uit te leggen dat Bruno zijn eigen experimenten deed, is het onnodig te zeggen wie zijn voorbeeld was. Maar afgezien daarvan deed zijn Zulu-wijn me echt denken dat ik een wijn van een discipel van Eric Pfifferling (l'Anglore) aan het drinken was. Ik maakte hem deze opmerking en een dame naast hem riep: "zie je wel dat je niet hoefde te twijfelen aan je vakmanschap, de wijnen zijn prachtig". Hoe moe ik ook was van mijn reis, deze wijnen gaven me een ware boost.
Ik controleerde de dame aan de tafel naast hem, het was Mylène Bru, maar haar tafel zat al vol met andere collega's die probeerden een slokje van haar sap te proeven.
Het is belangrijk te weten dat Bruno Barwise de vriend is van Mylène Bru. Beiden hebben hun eigen project, maar voor mij passen de filosofie en het charisma van de wijnen in het plaatje en zullen we hun beider wijnen samen op deze pagina plaatsen.
Ik had al van Mylène's wijnen gehoord, maar nog nooit de kans gehad om ze te proeven. Dus voor mij was het weer zo'n situatie waarin alle puzzelstukjes in elkaar vielen.
We hebben alle wijnen geproefd, helaas te snel. Toen ik de wijnen van Bruno bestelde, vroeg ik of ik er een paar van Mylène kon krijgen en hier zijn ze ;)
Mylène Bru, dochter van een wijnboerenfamilie uit Corbière, had al wijn in haar aderen. In 2008 ontdekte ze een magische plek niet zo ver van de Middellandse Zee, net boven de haven van Sète. Enkele kleine heuvels vol garrigue kruiden, met zeer oude verlaten wijnstokken. Ze vond haar rust op die plek en besloot haar droom te verwezenlijken en begon met weinig middellen er aan. 4ha verlaten wijngaarden (15ha vandaag), een piepklein huisje zonder elektriciteit of stromend water, geen buren, alleen zij en de natuur.
Het gebied, dicht bij de zee, wordt meer beïnvloed door de Tramontane winden met enkele milde zeewinden, dit geeft de wijnstokken veel verkoeling in de avond/nacht. De bodem is overwegend kalkrijk, voor een deel bestaande uit witte aarde die zeer rijk is aan magnesium en zeer ondiepe, meer kleiachtige bodems met kleine kiezelachtige afzettingen. Het moedergesteente is nooit ver weg. De percelen werden gevormd door zeer oude formaties, het is een overblijfsel van de zee die zich heeft teruggetrokken en deze bodem is ontstaan uit het uiteenvallen van de mariene skeletten. Dit alles omgeven door bloemen en kruiden van de Garrige. U voelt ons aankomen, deze wijnen zijn ware en zeer expressieve juweeltjes.
Als we met Mylène praten herken je de stijl van haar wijn. Ze is heel recht door zee als ze spreekt, ze kan haar wijnen beschrijven zoals niet veel wijnboeren dat doen. Het is zo poëtisch, het refereert naar nostalgische momenten en het is zo raak. Er is geen komedie hier, geen bullshit. De wijnen zijn krachtig zoals haar persoonlijkheid en haar harde werk, alles wordt hier met de hand of te paard gedaan en zo elegant zoals haar zachte vrouwelijke kant.
Het is eigenlijk dankzij Mylène dat we een nieuwe stijl van wijn hebben ontdekt in Zuid-Frankrijk, het bewijs dat niet alleen de grote hystorische namen elegantie kunnen produceren in dit deel. Mylène is een grote fan van deze nieuwe "infusion" beweging. Hard werken in de wijngaarden om de druiven zo goed mogelijk in balans te brengen en dan zeer zachte maceraties in de kelder, geen uitgebreide pigeage of delestage noch remontages. Je krijgt nog steeds veel gestructureerde wijnen, maar meer gedreven door fruit en met een zijdezachtere structuur.