Yann Durieux - Recrue des Sens
Yann Durieux is een uitzonderlijk getalenteerde jonge wijnmaker die zijn stempel drukt in de Bourgogne. De vierde generatie van een familie van wijnmakers uit Nuits-SaintGeorges, vinifieerde hij op 13-jarige leeftijd zijn eerste wijnoogst solo. Zijn vader leerde om chemicaliën te gebruiken op de wijnschool, maar Yann vroeg zich telkens af… waarom? 6 jaar werkte hij voor zijn ouders, nadien ging hij stage doen bij Domaine des Vignes du Mayne, beter bekend als Julien Guillot, waar zijn ogen open gingen wat biodynamie betreft en het beperkt gebruiken van sulfieten. Nadien reisde hij door Europa om verschillende culturen en technieken te leren en werkte daarna 10 jaar bij Prieuré Roch. Hij deelt zijn wijnfilosofie en diepe liefde voor terroir, ziet Yann Henry-Frédéric Roch als een soort vaderfiguur. Henry-Frédéric moedigde hem aan om zijn eerste jaargangen, 2008 en 2009, te vinifiëren in de kelders van Prieuré Roch zelf. Sinds 2010 produceert Yann zijn eigen wijnen voor de verkoop en in 2013 start hij zijn eigen wijnkelder in de Hautes-Côtes de Nuits, waar Domaine de la Romanée-Conti zijn buurman is.
Hij bezit zijn eigenpercelen en huurt er ook een paar, zoals de Gevrey Chambertin, omdat het gewoon te duur en te moeilijk is om een deftig stukje grond te kunnen bemachtigen. Een groot deel van zijn percelen zijn familiaal bezit. Helaas werd het domein opgesplitst en in pacht verhuurd aan andere wijnboeren. Stap per stap hoopt hij alle percelen terug bij elkaar te krijgen. Yann heeft een diep begrip van en liefde voor dit land, omdat hij in de voetsporen van zijn overgrootvader, grootvader en vader trad om hier wijn te maken. Hij is een perfectionist en zelf evangelisch over het werken in harmonie met de natuur.
Zijn wijnen zijn verbluffend door hun zuiverheid, delicatesse, frisheid en elegantie. De naam “Recrue des Sens ” komt voort uit de wens van Yann dat we ons mentaal diep engageren als we zijn wijnen drinken. Het acroniem RDS is ook van Yann knipoog naar zijn revolutionaire manifest van wijnmaken: het staat voor résiste; désobéir; sans soumettre. Yann bewerkt 15 hectare wijngaarden, waaronder Pinot Noir, Aligoté en Chardonnay, vooral rond Villers-La-Faye, nabij Nuits-Saint-Georges. Hij is geen gewone wijnproducent. Hij is in de eerste plaats een man die zorg draagt voor de natuur en voortdurend zoekt naar manieren om de wijnbouw te ontwikkelen in evenwicht met het ecosysteem. Hij bewerkt zijn wijnstokken volgens de meest veeleisende kwaliteitsnormen, zonder behulp van chemicaliën. De opbrengsten zijn ultralaag en kunnen slechts 8hl/ha bedragen. Niet noodzakelijk vanwege de groene oogst, maar simpelweg vanwege het terroir. Er is een gezegde: “Als je goede wijnstokken wilt vinden, zoek dan naar de kerk”; monniken en nonnen pakten het beste land om hun wijn te produceren. Het vlaggenschip van Yann wijngaard – les Dames Huguettes – bevindt zich bij de Abbaye St Vivant, de oudste kerk van Bourgogne. Dit is een verbluffend mooie en goed belichte wijngaard, zonder twijfel een van de beste terroirs in de Hautes Côtes, van Nuits-Saint-Georges 1er Cru-kwaliteit. Gelegen op 500 meter hoogte op een kalksteenplateau, de bodem is slechts 10-20 cm diep – op sommige plaatsen is er helemaal geen bovengrond – en de wortels van de wijnstokken graven diep in het gesteente.
Het was De grootvader van Yann die deze
wijngaard heeft afgebakend, en het was hier dat Yann opgegroeid is. Dit is een heel
bijzondere locatie: de ligging van deze wijnstokken op een hoge, kalkstenen bergkam
weerspiegelt de topografie van de Côte d’Or; Yann zegt zijn dat telkens hij daar is en
rondom kijkt zijn hart sneller gaat slaan.
Yann traint zijn wijnstokken hoog, in luifels zoals bruggen (“ponts”), zodat de de energie
blijft in de plant en er gaat geen sap verloren bij het snoeien; de bladeren atrofiëren van
nature. Deze ‘ponts’ zijn een visuele weergave van Yann’s vastberadenheid om buiten de
appellatie te werken, waarbij gebruik wordt gemaakt van traditionele, eeuwenoude
methoden om zijn wijngaarden tot leven te brengen en energieke, vitale wijnen te creëren.
De druiven worden met de hand geplukt en de hele tros wordt geperst, waarna de
spontane gisting plaatsvindt, zonder chaptalisatie, en zonder additieven, soms een
minimaal kleine hoeveelheid sulfiet bij het bottelen. Yann overhevelt de wijnen niet tijdens
de élevage, zodat de droesem de wijn kan voeden en tegen oxidatie kan beschermen. Hij
beoefent de persing van de druiven met zijn voeten om voortdurend contact te hebben
met de voortgang in het wijnbereidingsproces. De filosofie van Yann kan dat wel kan
worden samengevat a