BUBBLE TASTING Zaterdag 10/02/24

Roland - Alice Tauss

Roland en Alice Tauss zijn een van de vijf Schmäcke das Leben wijnboeren uit Südsteiermark die bestaat uit Andreas Tscheppe, Tauss, Sepp Muster, Strohmeier en Werlitsch. Deze groepering is een beweging voor het uitwisselen van ervaringen met betrekking tot biodynamische wijnbouw, een beter contact met de natuur en zo minst mogelijk interventie hebben in de wijnkelder om zo een nieuwe generatie / stijl van wijnen voor te stellen. Roland is hier de coördinator van deze groep.

Het domein bevindt zich in Schlossberg en de 6ha wijngaarden bevinden zich op en rond de Hohenegg heuvel. Een zeer stijle en hoge (Hohen) heuvel (egg), waar op de top een kappel is van de Heilige St-Urban(us), patroonheilige van de wijnboeren. Het domein zelf heeft een rijke geschiedenis van maar liefst 500jaar waar de wijngaarden deel uitmaakten van een domein die de wijnen leverden aan het keizerlijk hof, begin 16e eeuw. De wijnen werden gevinifieerd in de kelders die nu door Roland Tauss gebruikt worden. Het domein was tot 1954 eigendom van dezelfde familie tot als er in één jaar tijd, drie generaties mannen om het leven kwamen. Het landgoed werd gesplitst en verdeeld onder de twee zussen. Een deel in land -en bosbouw aan de ene kant en wijnbouw aan de andere kant. Een van die zussen was Editha Maria Tomashek - Tauss, ze verkocht het domein aan haar zoon Roland in 1991. 

Roland nam het domein over met zijn toenmalige vrouw Alice, zonder een wijnopleiding, enkel met de ervaring van de familie en nabije collega's, maar voornamelijk met veel doorzettingsvermogen en leergierigheid.Er was een punt in zijn leven waar hij niet begreep waarom hij al die chemicaliën moest sproeien in deze fantastische plek vol natuur en biodiversiteit. De wijnen die hij maakte begonnen hem minder en minder te boeien, omdat ze geen identiteit meer hadden. Ze smaakten als de meeste wijnen uit de regio, gestandardiseerd. In 2005 beslist hij om zijn domein biologisch te converteren, in 2007 start hij de convertie naar biodynamie om in 2010 volledig biodynamisch gecertifieerd te zijn.
 

Hij verwijderd zijn inox en betonnen vaten voor meer natuurlijke opslag en verouderingsmethodes, namelijk oude franse eiken vaten en beslist om vanaf 2016 geen sulfieten meer te gebruiken in zijn wijnen. Al denkt hij er niet dogmatisch over, moest een wijn sulfiet nodig hebben, dan zou hij minimale dosissen toevoegen en ook vermelden op het label, zoals hij vroeger deed. Gelukkig heeft hij de hamonie gevonden in zijn wijnen dankzij zijn connectie met de natuur. 

Bij Tauss nemen ze graag hun tijd om zaken goed te doen. Ook de medewerkers die komen helpen in de wijngaarden worden niet onder druk gezet voor sneller te presteren. Iedere plant, iedere tros heeft de nodige aandacht nodig. Enkel op deze manier kunnen de perfecte druiven in de wijnkelder geraken en hoeft men minder in te grijpen.
De wijnen ondergaan een spontane gisting, battonage enkel indien hoognodig, als de wijnen te reductief zijn. Minimale overhevelingen, geen filtering of klaring, geen enkele toevoegingen.

De wijngaarden zijn zeer stijl van 380m tot  450m met een hellingsgraad van soms meer dan 15°. Op de top van de heuvel rechtsboven is er dus een kappel van Sankt Urban(us), elke ochtend tracht Roland naar boven te gaan als een soort pelgrimstocht. Wat duidelijk merkaar is aan zijn kuiten. In 2016 verloren veel Europese wijnboeren hun oogst door vorst en hagel. In dat jaar verloor Tauss slechts 1/5 van zijn oogst. Sindsdien is het een soort bijgeloof geworden. 

 

In deze wijngaarden werken is zeer intensief. Daarom dat iedereen zijn tijd moet nemen om een betere, maar ook veiligere connectie te hebben met de natuur. 

De Opok wijnen komen van de lagere zones van de wijngaarden. De cuvées -H- die voor Hohenegg staan, komen eerder van de hogere zones of de zones waar de druiven geconcentreerder zijn. Deze -H- wijnen rijpen minstens een jaar verder op eiken vaten om de druiven toe te laten hun vol potentieel te tonen, maar voornamelijk hun balans.
De Urban cuvées, die verwijzen naar de patroonheiligen, zijn de wijnen met schilcontact.

Wie de wijnen van Tauss proeft moet zich deze plek proberen in te beelden, men proeft hier echt wat terroir en energie is. Dit vindt Roland ook zeer belangrijk. Biologische wijnen, zijn wijnen die zich hun wijngaard herinneren. Aldus Roland Tauss.

1 - 7 van 7 (1 pagina's)

Alice & Roland Tauss - Chardonnay -Opok- 2021

rating

€24,00

Ex Tax: €19,84

..

Alice & Roland Tauss - Chardonnayc -H- Hohenegg 2020

rating

€33,00

Ex Tax: €27,27

..

Alice & Roland Tauss - Röter Traminer -H- Hohenegg 2020

rating

€46,00

Ex Tax: €38,02

..

Alice & Roland Tauss - Sauvignon Blanc Opok 2021

rating

€24,00

Ex Tax: €19,84

..

Alice & Roland Tauss - Weissburgunder - Opok - 2021

rating

€24,00

Ex Tax: €19,84

..

Alice & Roland Tauss - Welschriesling -Opok- 2021

rating

€24,00

Ex Tax: €19,84

..

1 - 7 van 7 (1 pagina's)