PORTFOLIO TASTING: 03/12/23

Pivnica Cajkov


Marek Uhnák is een diep gepassioneerde man die zijn focus legt op wijnbouw als een levensstijl, waar cultuur en geschiedenis primordiaal zijn. Pivnica Cajkov (wordt uitgesproken als Pivnicha Chaiko) is een klein wijndomein die behoort tot een eeuwenoude familie traditie. Volgens hun privé archief dateert deze vanaf 1666, een brief met de zegel van het aartsbisdom Esztergom bewijst dit. Het is een brief waarin toelating wordt gegeven aan de familie om te handelen in landbouwproducten, waaronder wijnen. Het is zijn overgrootvader die besloot om zijn kinderen naar de wijnbouwschool te sturen om er deftige wijnen te leren maken.

Marek heeft twee uiterst extreme kanten. Enerzijds is hij de sympathieke "bon vivant" die iedereens vriend wordt op elk event. Anderzijds iemand die met vele lokale landbouwers ruzie durft te maken. Ruzie die hij niet per se zoekt, maar wel uitlokt. U moet zich inbeelden dat de regio zwaar getroffen en gestructureerd geweest is door het communisme. Het was (en is nog een beetje), de bedoeling dat iedereen hetzelfde doet. Landbouwers werden opgevoed om zoveel mogelijk rendement uit hun bodems te halen. Maar dat ziet Marek niet zitten, en eerlijk gezegd zien de lokale druiven dat ook niet zitten. Druiven zoals de Pesecka Léanka waren graag gezien tijdens het communisme, grote rendementen, aromatisch, goede zuren. Samengevat: ideaal voor een degelijke wijn te maken voor massaproductie. Maar deze druif, die letterlijk "de Princes der druiven" betekent, is een druif die zich niet  graag laat temmen. Ze is resistent tegen koude winters en warme zomers, zoals het Slovaaks continentaal klimaat, maar de druiven zijn laat rijp, trossen zijn compact en hebben zeer dunne schil wat hen kwetsbaar maakt voor botrytis. Ook kunnen de stammen snel rotten of zelf uitdorgen. De Princes is dus een echte diva als je er een unieke wijn van wilt maken. Dit is ook de missie van Marek, kleine druivenklusters, optimale rijpheid en in de kelder alles spontaan laten gebeuren. Terwijl vele hem in de regio uitlachten, heeft Marek zijn rug nu gekeerd en zijn middelvinger opgestoken. Op een paar jaar tijd is Pivnica Cajkov een van de must-have wijnen uit Slovakije en kent ondertussen een belangrijke internationale erkenning. Op elke fles deelt Marek een stukje geschiedenis die zijn richting hebben bepaald. Wil je meer te weten komen, dan nodigen we jullie uit om zijn wijnen te proeven.

1 - 9 van 10 (2 pagina's)

Pivnica Čajkov

Pivnica Cajkov - Godfather Pinot Gris

rating

€19,00

Ex Tax: €15,70

..

Pivnica Čajkov

Pivnica Cajkov - Grande Mure 2017

rating

€46,50

Ex Tax: €38,43

Wijn van 45% Frankovka, 45% Pesecka Leanka en 10% andere druiven (niet vrijgegeven). Druivenstokken van 60 jaar oud op een hoogte van 400 meter op tufsteen. Spontane fermentatie van 24 dagen op z'n schil. De wijn ligt voor 36 maand met z'n flor in eiken vaten. Ongefilterd. Zwavel werd in geen enkel stadium tijdens het proces van de wijn gebruikt. Aroma's van rood fruit, kruiden en een mooie mineraliteit. Rijpe smaak met hoog sappigheidsgehalte, zeer elegant, mooie zuren en nobele tannines. Alles is mooi in balans.Slechts 300 flessen op de markt gebracht...

Pivnica Čajkov

Pivnica Cajkov - Intacto Devin

rating

€24,50

Ex Tax: €20,25

..

Pivnica Čajkov

Pivnica Cajkov - Pesecka Leanka - Princess 2020

rating

€15,50

Ex Tax: €12,81

Pesecká Leánka betekend letterlijk "het meisje van adel" en is afkomstig uit Roemenië waar het Feteasca Regala heet. Pesecka Leanka is de wijn van de grootouders, de wijn die iedereen vroeger aan tafel dronk. Door de geschiedenis heen werd deze druif vaak mismeesterd door zijn hoge rendementen. Marek eigenaar van het domein, tracht deze druif terug op de kaart te zetten door ze namen te geven als Prinses, Queen Mom,...Deze princes is geen om zonder handschoenen aan te pakken. De wijn rijpt gedurende 6 maanden sur lie op oude eiken vaten, van waar hij ook zijn typische smaak haalt. Het is een a..

Pivnica Čajkov

Pivnica Cajkov - Pesecka Leanka - Queen Mom 2020

rating

€21,50

Ex Tax: €17,77

Pesecká Leánka betekend letterlijk "het meisje van adel" en is afkomstig uit Roemenië waar het Feteasca Regala heet. Pesecka Leanka is de wijn van de grootouders, de wijn die iedereen vroeger aan tafel dronk. Door de geschiedenis heen werd deze druif vaak mismeesterd door zijn hoge rendementen. Marek eigenaar van het domein, tracht deze druif terug op de kaart te zetten door ze namen te geven als Prinses, Queen Mom,...Queen Mom, de moeder van deze prinses,..

Pivnica Čajkov

Pivnica Cajkov - Pesecka Leanka - Rustical 2020

rating

€18,30

Ex Tax: €15,12

Pesecká Leánka betekend letterlijk "het meisje van adel" en is afkomstig uit Roemenië waar het Feteasca Regala heet. Pesecka Leanka is de wijn van de grootouders, de wijn die iedereen vroeger aan tafel dronk. Door de geschiedenis heen werd deze druif vaak mismeesterd door zijn hoge rendementen. Marek eigenaar van het domein, tracht deze druif terug op de kaart te zetten door ze namen te geven als Prinses, Queen Mom,...Deze wijn heeft een rustiek kantje, de naam zegt het. Het past volledig in het Centraal-Europees smaakprofiel. Het is een wijn die recht voor de raap, no-nonsense, net als goede ..

Pivnica Čajkov

Pivnica Cajkov - Pinot Gris 2019

rating

€18,30

Ex Tax: €15,12

Pinot Gris gefermenteerd op de schillen, het free run sap rijpt gedurende 6 maanden op eiken vaten zonder externe ingrepen. De lava-achtige kleur en natuurlijke mineraliteit tonen aan hoe het magma uit de Sitno vulkaan stroomt in het glas. Het is alsof de wortels een link willen leggen met de geschiedenis. De wijn is noch geklaard noch gefilterd. Vorming van sediment is een natuurlijke eigenschap van de wijn en heeft geen invloed op de kwaliteit ervan...

Pivnica Čajkov

Pivnica Cajkov - Red Gull 2020 - Rosé - Cabernet Sauvignon, Pesecká leánka

rating

€15,29

Ex Tax: €12,64

Deze wijn is voorlopig onstabiel om gedronken te worden. Binnenin heeft de wijn 9 bar, bij het openen van de fles ontstaat een ware atoombom :DDaarom hebben we voorlopig deze flessen uit de handel genomen. Af en toe genieten we er zelf nog van...

1 - 9 van 10 (2 pagina's)