BUBBLE TASTING Zaterdag 10/02/24

Amorotti


Toen we in Juli 2019 door Italië reisden, Lazio, Molise, Abruzzo en uiteindelijk Marche voor naar de trouw te gaan van Rocco Vallorani. Bezochten we een klein dorpje in Sulmona waar er toen een klein wijnfestival was die ABWine heette. Een jonge organisatie die wijnen uit Abruzzo wou promoten. Aangezien we de regio niet zo goed kenden, leek het ons interessant om naar deze proeverij te gaan. De sfeer was goed, het weer exotisch warm en vochtig, er speelde lounge muziek op de achtergrond. Een echte vakantiesfeer heerste op het kleine pleintje van Palazzo Annunziata.

Het was voor ons de eerste keer dat we in Abruzzo waren en zoals velen denken.... wijnen uit Abruzzo? Dat zijn die goedkope wijnen voor in de kleine toeristische pizzeria's. En eerlijkheidshalve moeten we toegeven dat we van het zelfde vooroordeel hebben. Er waren verschillende tafels met wijnen uit alle hoeken van Abruzzo, een paar bekende biodynamische en natuurwijnen, maar we kwamen hier voor nieuwe zaken te ontdekken. We beleven een beetje op ons honger zitten, al moeten we de organisatie wel feliciteren om te proberen kleine wijnboeren naar voor te schuiven. Na het proeven van alle wijnen besloten we het pleintje te verlaten om naar een wijnbar te gaan die natuurwijnen op de kaart had. Toen ik het plein wou verlaten zag ik achter de tafel een paar flessen die we niet geproefd hadden. Een van deze flessen schoot me onmiddellijk in het oog. Ik vroeg of ik deze mocht proeven, maar de sommelier weigerde. "Dit zijn de flessen voor de degustatie van morgen...." Ik kon niet anders dan zagen of ik een sip mag hebben van die ene fles, omdat ik de dag nadien naar de trouw moest gaan van onze maat Rocco. De sommelier gaf toe en schonk ons de Trebbiano d'Abruzzo 2017 van Amorotti.... Ein-De-Lijk, een wijn die ons omver kon blazen. Niet noodzakelijk omwille van zijn complexiteit, maar omwille van zijn echtheid.... puur sap met karakter. Ik vroeg of er nog een andere wijn was van het domein, en de sommelier opende stiekem een Cerasuolo d'Abruzzo 2016, waarschijnlijk een van de mooiste Cerasuolo's die we ooit konden proeven. Waanzin, ik was zo blij. Helaas had de sommelier geen informatie over de wijnen of de wijnboer. Op het achter etiquette stond er enkel geschreven: Gaetano Carboni - Loreto Aprutino....geen website, adres of ander manier om deze mensen te contacteren. Ook was het lettertype van Amorotti niet overduidelijk, dus het zoekwerk kon beginnen. Die avond op mijn hotelkamer begon ik te zoeken wie deze Gaetano Carboni was. WACHT EENS!? Loreto Aprutino? Is dat niet het dorpje waar een van de meest bekende Italiaanse wijnhuizen zich bevindt? Valentini? Helaas bracht mijn zoektocht niet veel op. Een facebookpagina, toen niet echt actief en zonder contactgegevens. Dus ik besloot om Gaetano Carboni toe te voegen om facebook. Gelukkig antwoorde hij me de dag nadien, hij kon me niet ontvangen, maar zijn agronoom Dario wel. Een paar dagen later beslis ik om mijn heel agenda te herschikken om het wijnhuis te gaan bezoeken. Er viel niet veel te proeven, een paar vatstalen van de witte wijn en de rosé en 3 wijnen van het laatste jaargang. Logisch... het wijnhuis maakt slechts 3 wijnen, het jaargang 2016 is het eerste jaar dat de wijnen gebotteld werden en slechts in 2019 op de markt gebracht voor de eerste keer. Foto's nemen in de kelder waren toen verboden, het moest allemaal om het verhaal gaan.

De familie Amorotti bestaat al sinds de 16e eeuw - 1521 volgens de archieven. Het is niet duidelijk sinds hoe lang het domein al bestaat. Wat wel geweten is, is dat de familie van Gaetano besloot om in begin jaren '90 de deuren van het wijnhuis te sluiten. Het gebouw was in verval en de kosten waren te groot om rendabel te zijn. De wijngaarden bleven behouden en de druiven werden verkocht aan bevriende wijnhuizen. Gaetano besloot om in de voetsporen te stappen van zijn vader, die professor rechten was. En besloot om rechten te gaan studeren in Rome. Op het einde van zijn studies besloot hij terug naar zijn roots te keren. In Abruzzo, en te zorgen voor het domein van zijn grootouders langs moederskant. In 2001 keerde Gaetano stilletjes terug naar zijn thuishaven om in 2002 af te studeren en zich volledig te focussen op het onderhoud van het domein die bestond uit 14ha wijngaarden, met daarnaast nog tientallen hectaren olijfbomen en granen. In 2003 besloot Gaetano om het heel domein te converteren naar Bio en kreeg in 2006 zijn certificaat voor alles, zowel de druiven, olijven als de granen. Alles werd doorverkocht en een klein deel werd gebotteld voor eigen gebruik en voor familie en vrienden. Gaetano ging links en rechts bij andere domeinen werken om het werk van wijnbouwer beter te begrijpen en hierin een beetje te experimenteren. Toen hij wat geld opzij had kunnen leggen, besloot hij om de kelders van zijn grootouders opnieuw te gebruiken om er wijnen te maken. Amorotti beschikt over 14ha wijngaarden van eind de jaren '80 en besloot om 2hectare bij te planten en zijn wijngaarden anders te gaan organiseren. Meer dan 10 jaar heeft Gaetano over elk mogelijk detail nagedacht over wat de heropleving mocht worden van het Amorotti verhaal. 


Loreto Aprutino is een heuvelachtig dorpje op 300m hoogte en op 20km van de zee. Het is voornamelijk bekend voor de wijnen van Valentini, maar er is een "new-kid-in-town". De moeder van Gaetano is een achternicht van de vrouw van Edoardo Valentini. Zijn zoon Francesco Valentini was altijd een goede vriend geweest van Gaetano, een hechte vriendschap die rust op het respecteren van eenieders visie en tradities. Gaetano prees zich gelukkig om advies te kunnen vragen aan zijn bevriende buren, toch wou hij altijd zijn eigen weg volgen, zijn eigen filosofie, doen wat hij dacht dat goed was, informatie die hij meekreeg van zijn grootouders moesten bewaard blijven. Het enige wat beide domeinen verbindt is de straatnaam en hun terroir. Om in Gaetano's woorden uit te drukken: "I have a lot of respect for Valentini's family, they helped me with some advice, but there are some things that just don't work for me, that don't fit in my vision how I want to do things."

Tijdens zijn studies, werd Gaetano aangetrokken door de kunstwereld. Dit vertaalt zich in het jarenlang ontwerpen van zijn etiquette. Wie het logo boven in de nek ziet, leest er met veel abstracte creativiteit de letters van Amorotti, van beneden tot boven. Centraal staan de hexagonen in dit ontwerp, deze vind je overal. De gele kleur stelt de zon voor, het hoofdetiquette de aarde. Wie goed kijkt ziet op het voorste etiquette het oude familie embleem. Deze werd in de 17e eeuw ontworpen op basis van de naam Amor Roto: de gebroken liefde. De reden waarom u een bloeden hart ziet met in het latijns: Numquam Obliviscar - "Nooit zullen we vergeten". De exacte reden van deze naam is niet exact gekend, maar het verwijst naar een onmogelijke liefde. Dit "Nooit zullen we vergeten" is een beetje de filosofie van Gaetano. Hij herinnert zich nog steeds de dagen waar de druiven binnen kwamen in deze afgeleefde wijnkelder, waar tot op de dag van vandaag nog steeds 150 jaar oude werktuigen te vinden zijn, het was een echte feestperiode. Dit nostalgisch gevoel wilt Gaetano terugbrengen of beter, in ere houden. Wie de wijnen van Amorotti wenst te proeven, zal een stukje geschiedenis en een groot deel emoties in kunnen proeven. 

1 - 6 van 6 (1 pagina's)

Amorotti - Cerasuolo d'Abruzzo DOC 2020

rating

€30,00

Ex Tax: €24,79

Cerasuolo d'Abruzzo is heeft diepe robijnrode kleur en is technisch gezien een rosé. Dit is een wijn gemaakt van 100% Montepulciano druiven op klei bodem.Slechts kort gemacereerd op z'n donkere schil om deze kleur te verkrijgen. Spontane fermentatie zonder temperatuurscontrole zonder andere toevoegingen. Ongefilterd en niet geklaard. Deze wijn heeft 12 maanden gerijpt op grote Slavonische vaten.Geweldige structuur met aroma's van zwart fruit aansluitend met een mooie mineraliteit...

Amorotti - Cerasuolo d'Abruzzo DOC 2021

rating

€27,00

Ex Tax: €22,31

Cerasuolo d'Abruzzo is heeft diepe robijnrode kleur en is technisch gezien een rosé. Dit is een wijn gemaakt van 100% Montepulciano druiven op klei bodem.Slechts kort gemacereerd op z'n donkere schil om deze kleur te verkrijgen. Spontane fermentatie zonder temperatuurscontrole zonder andere toevoegingen. Ongefilterd en niet geklaard. Deze wijn heeft 12 maanden gerijpt op grote Slavonische vaten.Geweldige structuur met aroma's van zwart fruit aansluitend met een mooie mineraliteit...

Amorotti - Montepulciano d'Abruzzo DOC 2019

rating

€28,50

Ex Tax: €23,55

Wijn van 100% Montepulciano. Deze wijngaarden staan op klei- en kalkbodem. De druiven worden spontaan gefermenteerd met zijn eigen gisten uit de omgeving. Deze wijnen worden bijna 2 jaar gerijpt op grote Slavonische eikenvaten. Florale toesten met zwart fruit en een exotisch kantje. Mooie zuren die gepaard gaan met een kruidige energie en mineraliteit. Fijne tannines met gestructureerde body. Zeer geconcentreerde met een uitgesproken houttoets door z'n jeugdigheid. Wordt aangeraden om de wijn nog 2 jaar in de kelder te laten voor consumptie. Groot bewaarpotentieel: 10+ jaren...

Amorotti - Trebbiano d'Abruzzo DOC 2019

rating

€36,00

Ex Tax: €29,75

Wijn van 100% Trebbiano. Hier wordt niet de vaak gebruikte (minder kwalitatieve) Trebbiano Toscano gebruikt maar wel de Trebbiano Abruzzese variëteit. De wijn werd spontaan gefermenteerd en gerijpt in Slavonische eiken vaten. Deze wijnstokken staan op een klei- en kalkbodem. Minimale tussenkomst van de mens en traditie staan hier centraal. Verbluffende wijn met kracht en tergelijkertijd mineraliteit. Rijpe aroma's in de neus, strak en gestructureerd in de mond zonder dat je de aroma's van de eikenvaten waarneemt. Aanstekelijke wijn die je moet geproefd hebben!..

Amorotti - Trebbiano d'Abruzzo DOC 2020

rating

€30,00

Ex Tax: €24,79

Wijn van 100% Trebbiano. Hier wordt niet de vaak gebruikte (minder kwalitatieve) Trebbiano Toscano gebruikt maar wel de Trebbiano Abruzzese variëteit. De wijn werd spontaan gefermenteerd en gerijpt in Slavonische eiken vaten. Deze wijnstokken staan op een klei- en kalkbodem. Minimale tussenkomst van de mens en traditie staan hier centraal. Verbluffende wijn met kracht en tergelijkertijd mineraliteit. Rijpe aroma's in de neus, strak en gestructureerd in de mond zonder dat je de aroma's van de eikenvaten waarneemt. Aanstekelijke wijn die je moet geproefd hebben!..

Amorotti - Trebbiano d'Abruzzo DOC 2021

rating

€23,99

Ex Tax: €19,83

Wijn van 100% Trebbiano. Hier wordt niet de vaak gebruikte (minder kwalitatieve) Trebbiano Toscano gebruikt maar wel de Trebbiano Abruzzese variëteit. De wijn werd spontaan gefermenteerd en gerijpt in Slavonische eiken vaten. Deze wijnstokken staan op een klei- en kalkbodem. Minimale tussenkomst van de mens en traditie staan hier centraal. Verbluffende wijn met kracht en tergelijkertijd mineraliteit. Rijpe aroma's in de neus, strak en gestructureerd in de mond zonder dat je de aroma's van de eikenvaten waarneemt. Aanstekelijke wijn die je moet geproefd hebben!..

1 - 6 van 6 (1 pagina's)