BUBBLE TASTING Zaterdag 10/02/24

DettoriHet is niet gemakkelijk om een wijn uit Sardegna te vinden naar onze smaak en filosfie. Na een paar jaren van zoektochten, reizen, proeven en opnieuw proeven zijn we zeer verheugd dat we de import van deze maffe wijnen van Paolo en Alessandro Dettori mogen doen. Het beroep wijnboer wordt hier al van generatie tot generatie doorgegeven. De wijnranken die liggen in Romagnia een regio bij Sennori ten Noorden van Sardegna bij Sassari. Voor de familie is dit een uniek terroir, waar er al meer dan 4500jaar wijndruiven worden geteeld door verschillende invloeden heen: De Grieken, Romeinen, Germanen, Noren, Arabieren, Spanjaarden...

Een regio met een zeer belangrijke geschiedenis waar de Cannonau een van de belangrijkste druiven geworden is. Volgens het vakliteratuur is Cannonau dezelfde druif als Grenache, maar niet volgens Alessandro Dettori want er is slechts 82% gelijkenis. Naast de Cannonau vindt men ook de druiven Pascale en Monica, die in Sardegna meestal gebruikt worden voor blends, maar bij Dettori maken ze hier monocepage cuvées van. Voor de witte wijnen gebruiken ze er de typsice Vermentino en Moscato di Sennori (Moscato Bianco). Al hun topdruiven gebruiken ze voor hun cuvées van Badde Nigolosu, de rest gaat naar hun Renosu wijnen.

Het terroir is zeer bijzonder. De wijngaarden groeien in een amfitheater op 7 km van de zee en zijn maar liefst op 250m hoogte. De bodem bestaat uit twee delen; de percelen dichter bij de zee groeien iets lager in voornamelijk zandbodem. Wat perfect is voor de witte en zoete wijnen, daar het meer aroma's en de ziltige toets met zich meeneemt. Hogerop vindt men voornamelijk fossielen en kalksteen wat perfect is voor de Cannonau die meer stress nodig heeft.

Bij Tenute Dettori wordt de wijn Bio-Dyanmisch en natuurlijk tot stand gebracht en dat is een bewuste keuze geweest. Alessandro vertelde me een verhaal uit zijn jeugd. Hij zag eens een man komen op het domein met een tas vol chemische en synthetische stalen. Het antwoord van papa Paolo was eenvoudig. 1. We maken al generaties prima wijnen volgens onze filosofie en zonder enige additieven. 2. We zijn boeren en hebben geen geld om deze producten te kopen. 
Het mag gezegd worden dat de familie Dettori pioniers zijn in deze filosofie en worden in Italië en zelfs wereldwijd respectueus aanzien als de grondleggers van deze beweging (ViTe - ViVit) doorheen Italië en ver daarbuiten.
Alle wijnen rijpen in cement waar alles natuurlijk en spontaan gebeurt. Enkel bij het bottelen gebruikt men strik het minimum aan sulfiet, soms zelf helemaal niets.

Het credo luidt als volgt: Deze wijnen worden door natuur gegeven, ze zijn wat ze zijn, niet wat u wenst dat ze worden.

1 - 10 van 10 (1 pagina's)

Dettori

Dettori - Rosso - 2016

rating

€43,10

Ex Tax: €35,62

Wijn van 100% Cannonau (Garnacha tinta, Grenache noir)Dettori Rosso... waar moeten we beginnen.... Het is een ervaring op zich, u moet deze wijn gewoon eens proberen. U zult er geen spijt van hebben want deze wijn blaast u letterlijk en figuurlijk omver. Het is een zeer krachtig beestje, u bent gewaarschuwd. De rest laten we over aan de mooie woorden van Paolo Dettori:   "Putting one’s own last name on a wine is not always a simple thing to do, but the name Dettori is a fitting description of what my family has always lived and experienced. Dettori is made from cannonau, Sardinia’s ..

Dettori

Dettori - Bianco 2020

rating

€30,50

Ex Tax: €25,21

 Type: Stille Witte Wijn met schilmaceratie--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Druif: Vermentino---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Productie: ca. 7000 flessen---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Alcohol: 16%-----------------------------------------------------------------------------------------------------..

Dettori

Dettori - Chimbanta - 2019

rating

€30,50

Ex Tax: €25,21

Chimbanta betekent 50. Deze wijn werd in 2002 gemaakt ter ere van de 50e verjaardag van Paolo Dettori, de vader van Alessandro. Afhankelijk van de oogst worden hier slechts tussen 1000 en 5000 flessen van geproduceerd, in slechte jaargangen wordt deze niet gemaakt. Deze wijn bestaat uit 100% Monica en is naar ons mening een van de meest aromatische wijnen van het domein, maar ook een van de meest evenwichtige...

Dettori

Dettori - Moscadeddu 2006

rating

€44,50

Ex Tax: €36,78

Wie houdt van complexe zoete wijnen, maar niet altijd zot loopt van te veel restsuiker moet deze wijn gewoon geprobeerd hebben. Deze Moscato di Sennori (of beter bekend als Moscato Bianco) is de meest complexe witte zoete wijn die we kennen.Het biedt alle smaken aan: Zoet, zuur, ziltig, bitter en umami. Het is een perfecte fles om uw avond mee af te sluiten, als stand alone of met frisse desserts. En waar u waarschijnlijk de dag nadien blij bent indien er nog een beetje over is in de fles (is super met een ontbijt zoals warme croissants met gezoute boter en honing). ..

Dettori

Dettori - Moscadeddu 2015

rating

€44,50

Ex Tax: €36,78

Wie houdt van complexe zoete wijnen, maar niet altijd zot loopt van te veel restsuiker moet deze wijn gewoon geprobeerd hebben. Deze Moscato di Sennori (of beter bekend als Moscato Bianco) is de meest complexe witte zoete wijn die we kennen.Het biedt alle smaken aan: Zoet, zuur, ziltig, bitter en umami. Het is een perfecte fles om uw avond mee af te sluiten, als stand alone of met frisse desserts. En waar u waarschijnlijk de dag nadien blij bent indien er nog een beetje over is in de fles (is super met een ontbijt zoals warme croissants met gezoute boter en honing). ..

Dettori

Dettori - Ottomarzo 2019

rating

€30,50

Ex Tax: €25,21

Wijn van 100% Pascale. Wijngaarden die op de heuvels van 250 meter hoogte staan, de hoogste in Sennori. Dit op kalksteen bodem. Geen gebruik van geselecteerde gisten, geen zwavel. Enkel wijn van gunstige jaren. Vinificatie op cementen cuves. Een van de enige Sardeense wijnen gemaakt van 100% Pascale. Een "minderwaardige" druif die meestal wordt geblend met Cannonau. Alessandro beweert dat het geen minderwaardige druif is, maar dat ze door slechte wijnmakers wordt gemanipuleerd. Aroma's van rijpe kersen, frambozen, witte peper en een pikante toets. Zachte tannines en de mooie kru..

Dettori

Dettori - Renosu Bianco

rating

€14,50

Ex Tax: €11,98

De Renosu wijnen van Dettori zijn niet de liefste wijnen van de familie, ze bestaan uit druiven die ze in hun top cuvées niet wensen te gebruiken. Als je het aan ons vraagt is hier weinig van aan. Prijs kwaliteit heeft u hier een fantastisch product vol rijp tropisch fruit en een ziltige toets. De vermentino neemt hier mooi zijn plaats en wordt heerlijk bijgestaan door de Moscato die dat tikkeltje meer fruit met zich meebrengt...

Dettori

Dettori - Renosu Rosso

rating

€15,50

Ex Tax: €12,81

De Renosu wijnen van Dettori zijn niet de lievelingse wijnen van de familie, ze bestaan uit druiven die ze in hun top cuvées niet wensen te gebruiken. Als je het aan ons vraagt is hier weinig van aan. Prijs kwaliteit heeft u hier een fantastisch product vol rijp tropisch fruit en een ziltige toets. Deze Renosu is de enige rode wijn van Dettori die een blend is, met onder andere Cannonau, Pascale en Monica...

Dettori

Dettori - Tenores - 2017

rating

€37,50

Ex Tax: €30,99

Tenores is een van de lievelingswijnen van de familie Dettori. "Deze wijn weerspiegelt onze filosofie van de Cannonau" Aldus Alessandro Dettori. Deze wijn wordt gemaakt van 80 jaar oude druivenstokken. Dit is een serieuse wijn. Met zijn 17% alcohol raden we aan om deze wijn rond de 14°C te drinken. Dit geeft ook het beste Resultaat volgens Alessandro. Logisch gezien zou men hier een heerlijk stuk gerijpt vlees tegenover kunnen stellen. Wij ondervonden echter dat dit heerlijk past met gefrituurde zeevruchten met een beetje grof zout of zeevruchten met een pikante saus (zoals Scampi Diabolo of M..

Dettori

Dettori - Tuderi - 2019

rating

€22,09

Ex Tax: €18,26

Tuderi is de naam van de berg die waakt over de wijngaarden van Dettori. Deze wijn is gemaakt van de jongste Cannonau druivenstokken en is ook de "lichtste" Cannonau.Wie de wijnen van Dettori beter wilt begrijpen kan het best met deze wijn beginnen. Deze wijn toont het potentieel van de Cannonau druif in een meer elegante manier dan zijn grotere broers. ..

1 - 10 van 10 (1 pagina's)