DettoriHet is niet gemakkelijk om een wijn uit Sardegna te vinden naar onze smaak en filosfie. Na een paar jaren van zoektochten, reizen, proeven en opnieuw proeven zijn we zeer verheugd dat we de import van deze maffe wijnen van Paolo en Alessandro Dettori mogen doen. Het beroep wijnboer wordt hier al van generatie tot generatie doorgegeven. De wijnranken die liggen in Romagnia een regio bij Sennori ten Noorden van Sardegna bij Sassari. Voor de familie is dit een uniek terroir, waar er al meer dan 4500jaar wijndruiven worden geteeld door verschillende invloeden heen: De Grieken, Romeinen, Germanen, Noren, Arabieren, Spanjaarden...

Een regio met een zeer belangrijke geschiedenis waar de Cannonau een van de belangrijkste druiven geworden is. Volgens het vakliteratuur is Cannonau dezelfde druif als Grenache, maar niet volgens Alessandro Dettori want er is slechts 82% gelijkenis. Naast de Cannonau vindt men ook de druiven Pascale en Monica, die in Sardegna meestal gebruikt worden voor blends, maar bij Dettori maken ze hier monocepage cuvées van. Voor de witte wijnen gebruiken ze er de typsice Vermentino en Moscato di Sennori (Moscato Bianco). Al hun topdruiven gebruiken ze voor hun cuvées van Badde Nigolosu, de rest gaat naar hun Renosu wijnen.

Het terroir is zeer bijzonder. De wijngaarden groeien in een amfitheater op 7 km van de zee en zijn maar liefst op 250m hoogte. De bodem bestaat uit twee delen; de percelen dichter bij de zee groeien iets lager in voornamelijk zandbodem. Wat perfect is voor de witte en zoete wijnen, daar het meer aroma's en de ziltige toets met zich meeneemt. Hogerop vindt men voornamelijk fossielen en kalksteen wat perfect is voor de Cannonau die meer stress nodig heeft.

Bij Tenute Dettori wordt de wijn Bio-Dyanmisch en natuurlijk tot stand gebracht en dat is een bewuste keuze geweest. Alessandro vertelde me een verhaal uit zijn jeugd. Hij zag eens een man komen op het domein met een tas vol chemische en synthetische stalen. Het antwoord van papa Paolo was eenvoudig. 1. We maken al generaties prima wijnen volgens onze filosofie en zonder enige additieven. 2. We zijn boeren en hebben geen geld om deze producten te kopen. 
Het mag gezegd worden dat de familie Dettori pioniers zijn in deze filosofie en worden in Italië en zelfs wereldwijd respectueus aanzien als de grondleggers van deze beweging (ViTe - ViVit) doorheen Italië en ver daarbuiten.
Alle wijnen rijpen in cement waar alles natuurlijk en spontaan gebeurt. Enkel bij het bottelen gebruikt men strik het minimum aan sulfiet, soms zelf helemaal niets.

Het credo luidt als volgt: Deze wijnen worden door natuur gegeven, ze zijn wat ze zijn, niet wat u wenst dat ze worden.

Weergeven 1 t/m 9 van in totaal 9

Dettori - Rosso - Cannonau - 2016

€43,10

Ex Tax: €35,62

rating

Wijn van 100% Cannonau (Garnacha tinta, Grenache noir)Dettori Rosso... waar moeten we beginnen.... Het is een ervaring op zich, u moet deze wijn gewoo..

Dettori - Bianco 2020

€30,50

Ex Tax: €25,21

rating

 Type: Stille Witte Wijn met schilmaceratie-------------------------------------------------------------------------------------------------..

Dettori - Chimbanta - Monica 2019

€30,50

Ex Tax: €25,21

rating

Chimbanta betekent 50. Deze wijn werd in 2002 gemaakt ter ere van de 50e verjaardag van Paolo Dettori, de vader van Alessandro. Afhankelijk van de oog..

Dettori - Moscadeddu - Moscato Bianco - 2006

€44,50

Ex Tax: €36,78

rating

Wie houdt van complexe zoete wijnen, maar niet altijd zot loopt van te veel restsuiker moet deze wijn gewoon geprobeerd hebben. Deze Moscato di Sennor..

Dettori - Ottomarzo - Pascale

€30,50

Ex Tax: €25,21

rating

Wijn van 100% Pascale. Wijngaarden die op de heuvels van 250 meter hoogte staan, de hoogste in Sennori. Dit op kalksteen bodem. Geen gebruik van gesel..

Dettori - Renosu Bianco

€14,50

Ex Tax: €11,98

rating

De Renosu wijnen van Dettori zijn niet de liefste wijnen van de familie, ze bestaan uit druiven die ze in hun top cuvées niet wensen te gebruiken. Als..

Dettori - Renosu Rosso

€15,50

Ex Tax: €12,81

rating

De Renosu wijnen van Dettori zijn niet de lievelingse wijnen van de familie, ze bestaan uit druiven die ze in hun top cuvées niet wensen te gebru..

Dettori - Tenores - Cannonau - 2017

€37,50

Ex Tax: €30,99

rating

Tenores is een van de lievelingswijnen van de familie Dettori. "Deze wijn weerspiegelt onze filosofie van de Cannonau" Aldus Alessandro Dettori. Deze ..

Dettori - Tuderi - Cannonau - 2019

€22,09

Ex Tax: €18,26

rating

Tuderi is de naam van de berg die waakt over de wijngaarden van Dettori. Deze wijn is gemaakt van de jongste Cannonau druivenstokken en is ook de "lic..

Weergeven 1 t/m 9 van in totaal 9