Het bekt voor vele wijnliefhebbers gemakkelijk "Gabrio Bini" de man die de legende is achter de wijnen van Serragghia, maar wat weinigen weten is dat het zijn zoon Giotto Bini is, die de laatste jaren verantwoordelijk is voor het domein. De man zoekt de aandacht niet op en houdt van de rust die het eiland Pantelleria hem geeft.
Het domein Serragghia bevindt zich inderdaad op een piep klein eiland op de Middellandse-Zee. Het maakt nog deel van Sicilië, maar leunt dichter bij het Afrikaans continent (70km), hier is de hoofddruif Zibibbo (de Arabische benaming voor de drui Muscat d'Alexandrie). Het is aan het einde van de jaren 90 dat de Serragghia-boerderij werd geboren, door de oprichter, Gabrio Bini, architect van Florentijnse afkomst en Milanees door adoptie. Hij spendeert een groot deel van zijn leven in Parijs, waar hij zijn vrouw Geneviève tegenkomt. Na al het reizen start Gabrio met de productie van kappertjes en een kleine productie van wijn. Een goede vriend van hem was docent oenologie in Milaan, ze gingen samen onderzoeken naar hoe de beste expressie van het terroir van dit eiland bekomen kon worden. Ze besloten ouderwetse amforen in de grond te graven en vervolgens 0 interventie te doen, de druiven moesten voor zichzelf spreken. In totaal heeft het domein 6, maar worden er slechts jaarlijks 12.000 flessen op de markt gebracht. Alle druivenstokken worden op een speciale manier verbouwd. Dit volgens een oude traditie die Alberello Pantesco heet. De enige techniek die resistent is tegen de hevige winden die men op dit eiland heeft.
Vandaag is het Giotto, de zoon, die samen met zijn vader het bedrijf runt, trouw aan de filosofie van vroeger. In de wijngaard wordt noch zwavel noch koper gebruikt, de enige bijdrage aan het land zijn twee paarden die tijdens de winter vrij tussen de wijnstokken kunnen rondlopen, om te bemesten en te "snoeien" zoals ze zelf willen. De wijnen van Giotto en Gabrio Bini zijn het resultaat van spontane fermentaties die plaatsvinden in Spaanse amforen begraven in de tufsteen en van lange schilmaceraties (ongeveer 7 maanden). Bovendien wordt er in geen enkel stadium van de vinificatie sulfiet toegevoegd. De wijnen worden het best na 2 jaar gedronken volgens Gabrio, dan proef je nog de bitterheid, die hij zo graag heeft in zijn kappertjes. Wie het geduld heeft en deze na 5 jaar drinkt komt in een geheel andere wereld terecht. De pijl is het kenmerkende symbool van de etiketten, die verwijzen naar een sculptuur van één meter en 80, ontworpen door Gabrio en gemaakt door een Toscaanse marmerbewerker.
We krijgen slechts een beperkte hoeveelheid voor heel België, deze worden op reservatie verkocht. Mocht u interesse hebben stuur u dan even een email, we proberen we iedereen de kans te geven om van deze wijn te genieten.