BUBBLE TASTING Zaterdag 10/02/24

Gilles Troullier

Gilles Troullier is geen onbekende in de wijnwereld, maar heeft altijd graag wat achter de schermen gewerkt. 20 jaar geleden startte Gilles met de vinificatie van zijn eerste wijnen bij niemand minder als Chapoutier, in de zuidelijke Rhône. Toen het domein eind jaren '90 de keuze maakte om een domein op te starten in Roussilon was Gilles er de directeur van alle activiteiten van  het domein in deze regio. Domaine Bila-Haut was geboren onder de vleugels van Gilles.
Terwijl Chapoutier zijn notoriëteit in de regio aan het bevestigen was, door maar liefst 80ha aan te gaan beheren, kocht Gilles achter de schermen wat kleine oude percelen voor zichzelf. Na een paar jaar begint hij met de vinificatie hiervan in parallel met zijn activiteiten bij Chapoutier en dit gedurende 15 jaar!!
Vandaag is Gilles zijn eigen baas en leidt een leven van bon vivant en doet hij enkel waar hij echt zin in heeft. Namelijk genieten van het leven en artisanale wijnen maken, met persoonlijkheid, echte wijnen.

Gilles beschikt op dit ogenblik 6ha wijngaarden. Voornamelijk syrah, zoals dit klein afgelegen perceeltje aan de voet van de Pyreneeën. Naast syrah heeft hij waanzinnige percelen Carignan en Grenache Noir / Gris (foto hieronder). Door de jaren heen heeft Gilles bepaalde percelen opnieuw verkocht of bepaalde pachten stopgezet. Zijn parcelaire wijnen hebben vaak veranderd, maar vandaag tracht hij iets meer rust te vinden en denkt hij dat hij de correcte percelen heeft overghouden, de meeste bevinden zich rond Tarerach zijn mooiste percelen komen uit Saint-Paul de Fenouillet ( in de AOC Maury bekend voor zijn Vins Doux Naturel)
Wat opvalt is dat al zijn percelen redelijk hoog zijn, waarschijnlijk de hoogste uit de regio, tussen de 350 en 600m en dat heeft een reden. Volgens Gilles is dit de enige manier op een perfecte rijping van de druiven te hebben, de echte fenolische rijpheid zonder dat de alcoholpercentages de lucht in schieten. Zijn wijnen moeten fris blijven. 
De meeste van zijn wijnenstokken groeien op graniet, in Saint Paul meer op schisten. 

Een grote installatie heeft Gilles niet, vroeger kon hij deze van Chapoutier nog gebruiken, vandaag leeft hij in een tegenovergestelde wereld. Alle wijnen worden gevinifieerd in een klein garage van 40m². Genoeg om een paar topvaten te stockeren en een paar amforen.
Het nadeel van zijn werk is dat hij alles per perceel vinifieert en zijn beste percelen ook parcelair botteld. Wat ervoor zorgt dat we maar toegang hebben tot een paar tientallen flessen van de parcelaire cuvées. De wijnen krijgen gedurende het hele traject geen gram sulfiet. Enkel bij het bottelen, enkel als er twijfel is, voegt hij een gram of twee sulfieft toe, wat na paar jaren verwaarloosbaar is. Liever iets toevogen dan kost wat kost een foutieve sulfietloze wijn uit te brengen.

Voor ons zijn Gilles zijn wijnen van enorme diepgang. Dit jaar zijn er geen witte wijnen beschikbaar door de vorst. We hebben een beetje meer van zijn instap syrah kunnen krijgen, maar zijn parcellaire wijnen zijn prijs kwaliteit waanzinnig. Echte top ambacht.

1 - 9 van 9 (1 pagina's)

Gilles Troullier - Guerilleros 2022

rating

€16,50

Ex Tax: €13,64

..

Gilles Troullier - Boréal 2020

rating

€36,51

Ex Tax: €30,17

..

Gilles Troullier - Deci 2022

rating

€19,51

Ex Tax: €16,12

..

Gilles Troullier - Indigene 2020

rating

€26,50

Ex Tax: €21,90

..

Gilles Troullier - Indigene 2022

rating

€24,50

Ex Tax: €20,25

..

Gilles Troullier - Indigene Blanc 2022

rating

€28,50

Ex Tax: €23,55

..

Gilles Troullier - l'Ultim 2022

rating

€15,71

Ex Tax: €12,98

..

Gilles Troullier - l’Esprit du temps 2020

rating

€24,50

Ex Tax: €20,25

..

Gilles Troullier - Un Rancio

rating

€40,50

Ex Tax: €33,47

..

1 - 9 van 9 (1 pagina's)