BUBBLE TASTING Zaterdag 10/02/24

Alexandre SalmonAlexandre Salmon is de derde generatie van het wijnhuis Champagne Salmon. Het is de grootvader Michel die in 1958 zijn eerste 500 flessen bottelde. Hij heeft altijd in de wijngaarden gewerkt en heeft geduldig kleine perceeltjes gekocht, in een periode dat het allemaal wat gemakkelijker was dan nu. In de jaren 80 treedt de vader Olivier toe tot het domein en begint aan een stevige uitbreiding van het domein tot een kleine 10ha, maar het groter worden van het domein steeg hen nooit naar het hoofd. Ze maken er een erezaak van om Récoltant Manipulant (RM) te blijven. Dit wilt zeggen dat ze enkel en alleen hun eigen druiven oogsten en verwerken. Bovendien introduceerde Olivier duurzame wijnbouw in zijn percelen, nog voor dat het een mode was. De percelen bevinden zich in Chaumuzy in een klein gebied van de Vallée de la Marne, die Vallée de l'Arde heet.De Vallée de l'Arde telt ongeveer 83ha wijngaarden. Vallée de la Marne is eerder bekend voor zijn rode druiven, veelal Pinot Meunier, die vroeger vaak werd aanzien als de minderwaardige druif. Vaak verzwegen in de blends door menige wijnboeren. In de Vallée de la Marne zijn de krijtbodems veel dieper dan in de Côte des Blancs, en maken plaats voor kalkrijke klei, wat eerder gunstig is voor rode druivenrassen zoals Pinot Noir en Pinot Meunier. De Vallée de l'Arde is bijzonder gunstig voor de Pinot Meunier, daar er naast de kalkrijke bodems ook nog eens Meulière aanwezig is. Meulière is een vorm van zoetwater-silex en brengt een enorme complexiteit aan de Meunier. Dit heeft de familie Salmon snel begrepen en de zoon Alexandre wilt hier ook zijn stempel in doordrukken. Niet enkel wilt hij Meunier naar voor drukken, maar beslist Alexandre het heel domein te converteren naar BIO.
Geen eenvoudige taak in een regio geteisterd door zoveel grondvervuiling, ook wel eens de vuilnisbelt van Parijs genoemd. Weetje: vroeger werd het afval van de Parijzenaren in de wijngaarden van de Champagne gebruikt als (initieel) "fertilisatie" anderzijds om de bodems te bedekken, zodat er geen gras meer zou doorkomen... Daarna zijn de herbiciden uitgevonden en ging het van kwaad naar erger. Het grootste probleem in de Champagne is dat er nog heel veel wijnboeren gehyped worden, en verondersteld BIO te zijn, maar niets is minder waar, helaas.

Hieronder vindt u links het perceel van Alexandre Salmon en rechts van een andere wijnboer. Diegene die beweren dat BIO een fabeltje is, moet eens dringend naar de Champagne gaan. Gelukkig zien we een zeer mooie evolutie in de regio met meer en meer jongere wijnboeren die veel belang hechten aan de toekomst en het welzijn van de bodems en natuur.

De Pinot Meunier blijkt ook wel een goede gok te zijn voor deze regio die vaak wordt geteisterd door lente vorst. Daar Meunier later rijp is, mag deze ook later gesnoeid worden, waardoor de sappen in de stokken later naar boven komen en de knopen minder kans hebben om te bevriezen tijdens de periode van de ijsheiligen. Maar naast deze voordelen, vraagt Meunier zeer veel aandacht, zowel in de wijngaarden als in de wijnkelder. Eens deze met respect wordt behandelt zal hij het meest nobele karakter naar boven brengen. 
In tegenstelling tot vele champagne wijnboeren worden bij Alexandre Salmon de rendementen fors naar beneden gebracht zodat het karakter van deze Meunier tot volle uiting kan komen. U kunt dus echte Champagne verwachten met veel frisheid, verfijnde bubbels en een vineuze structuur. Hier geen citroenwater, maar echte Champagne de vignerons, Champagne d'artisans.


 

1 - 5 van 5 (1 pagina's)

Alexandre Salmon - Côteaux Champenois Blanc 2020

rating

€50,00

Ex Tax: €41,32

Het is niet gebruikelijk om Côteaux Champenois (stille wijnen) te hebben die uit 100% Pinot Meunier bestaan. Naast zeldzaam en origineel te zijn, is deze wijn ook volledig iets anders dan dat men gewoon is. Soms  zijn de witte wijnen uit de Champagne gebaseerd op Chardonnay en hebben niet de nodige body om de nodige balans te vinden naast het gebruikelijke houtgebruik. Deze Pinot Meunier heeft de nodige body, een lactische toets, daar het een malolactische gisting ondergaat. De wijn wordt niet gefilterd, wat extra complexiteit met zich geeft.Voor wie graag houtsmaak heeft in zijn wit..

Alexandre Salmon - Côteaux Champenois Rouge 2018

rating

€50,00

Ex Tax: €41,32

Deze Côteaux Champenois (stille wijnen) bestaat uit 100% Pinot Meunier en bewijst zijn plaats in de Pinot familie. Het brengt dezelfde complexiteit dat een Pinot Noir kan geven, zijdezacht, fluweel, elegant, maar toch met karakter. De wijn wordt niet gefilterd, wat extra complexiteit met zich geeft. Let op, dit is een zeer lichte wijn met veel aromatische complexiteit. Hij laat zich niet opdringen, en zal eerder passen in het begin van de maaltijd, zelfs bij visgerechten. Neem de tijd om deze wijn te begrijpen. Het komt van een kouder klimaat dan de Bourgogne, heeft niet dezelfde rijkheid..

Alexandre Salmon - Cuvée 100% Meunier Brut

rating

€45,00

Ex Tax: €37,19

Een champagne met karakter. Deze 100% Meunier Brut wordt met 7gr gedoseerd en wordt het best tussen 9 en 14°C geserveerd!Waarom? Dit is niet uw receptie-champagne maar een gestructureerde Champagne. Om alle kansen aan alle nobele aroma's te geven, is het aangeraden om deze niet ijskoud te schenken, dit wordt vaak door de grote huizen wel gedaan, zo worden de zuren en onaangename bitterheden verdoezeld. Dit is een Champagne om van te genieten. De bubbel is zeer fijn en elegant, en zet aan tot verder genot van deze fles, het liefst in goede gezelschap. Ook al is deze champagne zeer vineus, breng..

Alexandre Salmon - Cuvée A. Salmon

rating

€75,00

Ex Tax: €61,98

Voor wie liever een klassieke blend heeft van Chardonnay en Pinot Noir, maar wel van hogere kwaliteit, dan stellen we deze Cuvée A. Salmon voor. Een hout gelagerde, boterzachte Champagne, bestaande uit:50% Chardonnay  - 20 maanden rijping op eiken vaten50% Pinot Noir Blanc de Blanc - 8 maanden rijping op eiken vaten.Dosage 7gr.Opnieuw een zeer zachte pareling, brede structuur, aroma's van boter en vanille door de houtlagering, toch nog voldoende mineraliteit, tropisch fruit en frisse zuren op het einde. Dit is niet uw alledaagse Champagne, alhoewel, maar indien u iets te vieren heeft aan ..

Alexandre Salmon - Cuvée Rosé 100% Meunier Brut

rating

€50,00

Ex Tax: €41,32

Een champagne met karakter. Deze 100% Meunier Brut wordt met 7gr gedoseerd en wordt het best tussen 9 en 12°C geserveerd!Waarom? Dit is niet uw ordinaire terras champagne maar een gestructureerde, maaltijd Champagne. Om alle kansen aan alle nobele aroma's te geven, is het aangeraden om deze niet ijskoud te schenken, maar ook niet te warm. Deze Champagne is zeer vineus en vlezig, het is een fruitbom met aardse en minarale toetsen. Hoe krachtig dat deze rosé ook mag zijn, is deze in perfecte balans en met de nodige verfrissende toch licht tanische afdronk. Deze Champagne bestaat uit 20% Rosé de ..

1 - 5 van 5 (1 pagina's)