BUBBLE TASTING Zaterdag 10/02/24

Hoss Hauksson

Hoss is waarschijnlijk een van de interessantste mensen die ik dit jaar (2023) heb ontmoet. De van oorsprong IJslander uit Reykjavik besloot wiskunde te gaan studeren in Californië, waarna hij naar Londen verhuisde en voor de grote bank Goldman Sachs ging werken. In 2009 verhuisde hij met zijn vrouw naar Zwitserland, vijf jaar later besluit hij 500 kg Pinot Noir-druiven te kopen om er wijn van te maken in... zijn wasruimte, stel je voor hoe gelukkig het gezin moet zijn. Ik weet hoe het voelt want ik deed het ook al in mijn keuken. De IJslandse wortels van Höss hebben niets met wijn te maken, maar wat typisch is voor die nationaliteit is dat ze een diep contact met de natuur hebben en de drang om dat contact te voelen en te respecteren. Iets wat hij 20 jaar geleden enigszins is kwijtgeraakt...

Na dit eerste contact met druiven was hij geïntrigeerd en besloot hij een perceel Pinot Noir te huren in Rufenach, dicht bij de Duitse grens (en ook zijn apparatuur in een kleine kelder onder te brengen). Het minste wat we kunnen zeggen is dat Hoss Hauksson "All-In" ging met zijn band met de natuur. Hij begon te wandelen, te jagen, te boeren, te begrijpen hoe de natuur groeit, hoe de natuur reageert, hoe te voelen, hoe één te zijn midden in zijn project. 

Praten met Hoss geeft je maar één indruk, er is niet genoeg tijd in een middag om te begrijpen wat er door zijn hoofd gaat. Soms vraag ik me zelfs af hoe zijn hoofd niet ontploft. Net als zijn contact met de natuur, ging hij ook "All-In" in biologische, regeneratieve en hollistische wijnbouw, met een missie om schone zwavelvrije wijnen te maken. Er was niets als een stap-voor-stap project. Het was meer als: "Laten we alles doen wat mogelijk is, en later zien wat we niet nodig hebben". Typische Top-Down aanpak in plaats van een Bottoms-Up. 


  

Om enkele voorbeelden te geven: Höss plant verschillende soorten kruiden en bomen in zijn wijngaarden, niet alleen om een betere biodiversiteit te krijgen, maar ook om het geschenk van de natuur te gebruiken om de andere planten de nodige voeding te geven. Om alles in zijn geheel te zien en niet als afzonderlijke elementen. Hij doet experimenten om met drones te sproeien of ultraviolette stralen te gebruiken tegen meeldauw. Zijn grootste vrienden in de wijngaarden zijn de kleine Ouessant schapen, of Bretonse dwergschapen, afkomstig van een klein Bretons eiland, maar volgens de literatuur meegebracht door de Vikingen op dat eiland. Ze genieten van al het natuurlijke voedsel in de wijngaarden en zijn de perfecte meststoffen. Hun grootte is gewoon perfect zodat ze niet kunnen klimmen om de druiven op te eten.


De zoektocht van Höss is om één te kunnen zijn met de natuur en de natuur alleen te geven wat zij nodig heeft. Hij heeft al geprobeerd druivensap te infuseren met enkele kruiden, waardoor hij een fantastische mousserende wijn van druiven en wermuth kon maken, maar ook enkele kruiden met een hoog gehalte aan anti-oxidanten bij de wijnen te infuseren, om het gebruik van sulfaat te voorkomen. Voor hem moet het gebruik en ook de smaak van deze kruiden in de wijn deel uitmaken van wat wij terroir noemen. Höss is een selfmade man, die probeert met experimenten en gezond verstand de resultaten te behalen die de natuur hem wil brengen. 

Ik zal proberen dieper op zijn werk in te gaan, maar ondertussen kunt u veel informatie lezen op dit artikel: https://trinkmag.com/articles/hoss-hauksson

1 - 4 van 4 (1 pagina's)

Hoss Hauksson - Alpberg Pinot Noir

rating

€47,34

Ex Tax: €39,12

..

Hoss Hauksson - Kerner, Horn

rating

€38,16

Ex Tax: €31,54

..

Hoss Hauksson - Solskin Pinot Noir

rating

€37,70

Ex Tax: €31,16

..

Hoss Hauksson - Wermut Hvítur

rating

€43,78

Ex Tax: €36,18

..

1 - 4 van 4 (1 pagina's)