BUBBLE TASTING Zaterdag 10/02/24

Il Monte Caro

Het is al een paar jaar dat op zoek waren naar een wijnhuis in Valpolicella met het karakter die 100% in onze filosofie past. Een regio geteisterd door grote wijnhuizen die zelf hun regels opmaken naar hun goesting, zonder rekening te houden met wat goed is voor de mens en natuur. We ontmoette per toeval broer en zuster Giorgio en Emanuela Marcolini tijdens een vriendschappelijk diner met Nicola en Giulia van Calalta . Na menige flessen wijn en grappa zat de sfeer goed en begonnen we te praten over hun wijnen. De vriendelijkheid en oprechtheid van deze twee mensen was zo verbazingwekkend dat we besloten om de wijnen s'anderdaags te gaan proeven. Ik was meteen verliefd op de eerlijke en sappige stijl van wijn die deze mensen uitbrachten, de dag zelf plaatse we een bestelling. Het is voor ons nooit zo snel gegaan, maar als het klopt, dan klopt het gewoon.

Il Monte Caro is gelegen in Mezzane di Sotto, tussen Verona en Vicenza, op de grens met de Soave regio.  Wat een uitzonderlijke ligging geeft, want deze heuvel heeft zeer kalkrijke bodems met veel diverse vulkanische gesteenten zoals vuursteen en basalt .
Het werd in 1986 opgericht door Enzo en Carla Marcolini, die verliefd werden op deze plek en besloten een nieuw leven te beginnen als landbouwers op een heuvel tussen 150 en 300 meter boven de zeespiegel, algemeen bekend als "Sassaia". Ze bouwden er hun huis en plantten op 7 hectare olijf- en wijngaarden, het landgoed Il Monte Caro kwam tot leven.
Vandaag hebben ze gezelschap gekregen van hun kinderen Giorgio en Emanuela die met hun glimlach en authenticiteit een nieuw gezicht willen geven aan de regio.

                       

De geteelde druivenrassen zijn typisch voor de Valpolicella-appellation: Corvina, Corvinone, Rondinella. In tegenstelling tot vele grotere wijnhuizen, gebruiken ze hier geen overmaat aan Franse druiven zoals Merlot voor meer concentratie te verkrijgen, wel zijn er een paar ranken Cabernet Sauvignon aanwezig, maar hier wordt nauwelijks iets mee gedaan, net zoals een beetje Croatina. Corvina blijft voor hen de belangrijkste druif en indien je de druiven correct behandelt, dan krijgt men zeer lichte, zachte, aromatische wijnen die soms aan een trousseau zouden kunnen doen denken.
Het microklimaat is hier droog met veel verluchting dankzij de noordelijke windstromen en hogere bodemtemperatuur dan in de omliggende heuvels.

Het is zeldzaam om in deze regio een wijnboer te vinden die zijn druiven spontaan laat gisten. Zeker voor de Amarone is het vaak een mission impossible en vele keren hebben ze ook hierin gefaald, gelukkig brengen ze deze wijnen ook niet uit, enkel het beste komt op de markt.
Om Amarone's te maken dient men de druiven te laten drogen, waardoor ze meer concentratie krijgen. Dit wilt zeggen meer suikers, maar deze suikers kunnen niet altijd spontaan starten, laat staan uitgisten. Daarom wordt hier wel ingegrepen met temperatuur controle, om vele fouten te vermijden. 

Alle wijnen van Il Monte Caro zijn zeer sappige wijnen, van de rosé tot en met de Amarone. Naarmate de cuvées worden de wijnen iets zwaarder, maar ze behouden allemaal een mooi stuk frisheid.


1 - 4 van 4 (1 pagina's)

Il Monte Caro - Valpolicella DOC 2021

rating

€15,50

Ex Tax: €12,81

..

Il Monte Caro - Amarone della Valpolicella DOCG 2018

rating

€46,50

Ex Tax: €38,43

..

Il Monte Caro - Carosè 2021

rating

€14,70

Ex Tax: €12,15

..

Il Monte Caro - Il Biondi 2021

rating

€14,70

Ex Tax: €12,15

..

1 - 4 van 4 (1 pagina's)